Uitspraak

Zwembad hoeft geen coronapas te controleren voor zwemlessen, volgens de rechter

Een zwembad in Hilversum hoeft de coronapassen van ouders die hun kind naar zwemles komen brengen niet te controleren. De rechtbank Midden-Nederland bepaalde dinsdag dat „het hoofddoel van zwemles onderwijs is en geen sport”. Het zwembad is daarom geen binnensportlocatie. Sinds 6 november is het voor iedereen boven de achttien jaar verplicht een geldig coronatoegangsbewijs te laten zien om bij een binnensportlocatie toegelaten te worden. De eigenaar van zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum weigerde dit, waarop de burgemeester het zwembad nogmaals sommeerde alleen volwassenen met een geldig coronabewijs toe te laten. Het zwembad kreeg ook een dwangsom opgelegd van 2.500 euro per overtreding, met een maximum van 10.000 euro. De eigenaar stapte daarop naar de rechter.

Brancheorganisaties van zwembaden en zwemscholen lieten begin november al weten geen QR-codes van bezoekers en leerlingen te gaan controleren. Een woordvoerder van de rechtbank kan niet zeggen of de uitspraak voor hen ook gevolgen heeft. (NRC)