Theaters en culturele evenementen in België definitief weer open

Belgische theaters, concertzalen en bioscopen mogen per direct weer open voor maximaal tweehonderd mensen. Dat heeft het Overlegcomité van Belgische regeringen woensdag besloten, nadat de Raad van State een dag eerder in een uitspraak al aangaf dat de regering een streep moest halen door de sluiting. De raad noemde de sluiting „disproportioneel”, omdat de regering onvoldoende kon aantonen dat het openhouden van theaters en andere culturele instellingen een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

De sluiting tijdens een traditioneel drukke periode zorgt bij culturele instellingen mogelijk wel voor problemen: theaters en bioscopen moeten hun personeel onverwacht weer inschakelen. „We hadden net alles in gereedheid gebracht voor de sluiting en nu zijn we weer volop voorbereidingen aan het treffen voor een heropening”, zei de woordvoerder van de grootste Belgische bioscoopketen Kinepolis. „Het is niet zo eenvoudig dat we gewoon het licht weer kunnen aandoen.”

Afgelopen zondag voerde de Belgische regering de nieuwe, inmiddels deels geschrapte coronabeperkingen door. Dat cafés en restaurants wél mogen openblijven, schoot sommigen in het verkeerde keelgat. Duizenden cultuurliefhebbers gingen afgelopen weekend in Brussel de straat op om te protesteren tegen het „jojo-beleid”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hugo de Jonge: mogelijk drie boosterrondes volgend jaar