In beeld

Een huilende Messi en Max Verstappen met een lekke band: dit is sportjaar 2021 in beeld

Het was het jaar van het EK voetbal 2020 en de Olympische Spelen van 2020, toernooien die vanwege de pandemie twaalf maanden later dan gepland de geschiedenisboeken ingingen. Het Nederlands elftal stelde teleur, de Nederlandse olympische equipe won een recordaantal medailles: 36 (tien goud, twaalf zilver en veertien brons). Met atlete Sifan Hassan en baanwielrenner Harrie Lavreysen als uitblinkers. Maar 2021 was toch vooral het jaar van Max Verstappen, de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1. Autosportliefhebber of niet, de laatste race om het wereldkampioenschap zal niemand vergeten. Zoals je vaak wel vergeet wat er precies allemaal gebeurde in het sportjaar 2021. Een kleine greep uit heel veel moois.
Het jaar begint goed voor de Japanse tennisster Naomi Osaka. Zij won bij de Australian Open haar vierde grandslamtitel. Op Roland Garros, in mei, ligt ze onder vuur vanwege een mediaboycot. Met een openhartige boodschap trekt ze zich terug uit het toernooi in Parijs. Osaka onthult dat zij sinds haar eindzege op de US Open in 2018 lijdt aan een depressie. „Ik ben geen geboren spreker en het benauwt me als ik de media te woord moet staan.”
Foto Paul Crock / AFP
De Dakar Rally is voor het eerst in Saoedi-Arabië. Een omstreden keus, want door grote sportevenementen te organiseren, zou het land de aandacht willen afleiden van mensenrechtenschendingen en onderdrukking van de eigen bevolking. Maar er is weinig kritiek, vergeleken met de tegenstand tegen het WK voetbal van 2022 in Qatar. Voetbal wekt nu eenmaal bij de meeste mensen meer emoties op dan gemotoriseerde sporten, zegt James M. Dorsey, professor aan de Rajaratnam School of International Studies in Singapore en kenner van het Midden-Oosten, tegen NRC.
Foto Hamad I Mohammed / Reuters
De Vendée Globe, een non-stop-solozeilrace rond de wereld, finisht na iets meer dan tachtig dagen eind januari in Frankrijk. De eerste acht boten in deze negende editie eindigen binnen 24 uur van de winnaar, Yannick Bestaven uit Frankrijk.
Foto Loic Venance / AFP
American-footballspeler Tom Brady (rechts) wint bij zijn nieuwe club Tampa Bay Buccaneers voor de zevende keer de Super Bowl. De quarterback, met zijn 43 jaar en 188 dagen de oudste speler ooit in de finale, won zijn vorige zes titels met New England Patriots.
Foto Steve Luciano / AP
Bij de EK indoor in Torún, Polen, wint de Nederlandse ploeg het medailleklassement met vier gouden, een zilveren en twee bronzen plakken. Twee Europese titels worden gewonnen door de estafetteteams op de 4x400 meter.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
In Groot-Brittannië wordt gevoetbald in de Powerleague (5-tegen-5), nadat buiten sporten vanaf eind maart weer is toegestaan.
Foto Carl Recine / Reuters
Hideki Matsuyama is de verrassende winnaar van de Masters, het beroemde Amerikaanse golftoernooi. Hij is de eerste Japanse golfer die bij de mannen een ‘major’ wint. Premier Yoshihide Suga noemde de overwinning een „ongelooflijk resultaat” en een bron van trots en moed voor de Japanse bevolking, die gebukt gaat onder de gevolgen van de coronapandemie.
Foto ERik S. Lesser / EPA
Een prijs met het nationale voetbalelftal van Argentinië ontbrak op de erelijst van Lionel Messi. Na drie verloren finales wint de volgens velen beste voetballer aller tijden de Copa América, het Zuid-Amerikaanse kampioenschap, door een overwinning op Brazilië (1-0).
Foto Amanda Perobelli / Reuters
FC Barcelona wint de Women’s Champions League. In de finale is de club van de Nederlandse international Lieke Martens (links, geknield) veel te sterk voor Chelsea: 4-0. Barcelona is de eerste club die zowel bij de mannen als bij de vrouwen de Champions League heeft gewonnen.
Foto Bjorn Larsson / EPA
Tijdens de Grote Prijs van Azerbeidzjan zit het Max Verstappen niet mee. In het zicht van de overwinning krijgt hij op het stratencircuit van Bakoe een klapband. Meevaller is dat zijn Britse concurrent Lewis Hamilton even later door een remfout ver terugvalt en eveneens geen punten scoort.
Foto Anton Vaganov / Reuters
In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio winnen de Nederlandse hockeyers voor eigen publiek de Europese titel. Thijs van Dam maakt in de finale tegen Duitsland (2-2) de beslissende shoot-out. De Olympische Spelen lopen uit op een deceptie, Nederland wordt zesde.
Foto Willem Vernes / ANP
Na de Australian Open wint Novak Djokovic ook Roland Garros. De Servische nummer één van de wereld is de derde tennisser die alle grandslamtoernooien minimaal twee keer heeft gewonnen. De Australiërs Roy Emerson en Rod Laver presteerden dat in de jaren zestig ook.
Foto Christophe Archambault / AFP
De Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma stopt in de EK-finale op Wembley tegen Engeland twee strafschoppen in de penaltyserie. Italië wint het toernooi, dat voor Oranje in de achtste finale eindigde na een 2-0 nederlaag tegen Tsjechië.
Foto Marvin Guengoer
Het EK ritmische gymnastiek, dit jaar in het Bulgaarse Varna, is altijd goed voor een plaatsje in het jaaroverzicht.
Foto Spasiyana Sergieva / Reuters
In de Tour de France is Tadej Pogacar opnieuw de sterkste. De 22-jarige Sloveen wint voor het tweede jaar op rij niet alleen de gele trui, maar hij is ook de beste klimmer en de beste jongere.
Foto Stephane Mahe / Reuters
Een jaar later dan gepland is de opening van de Olympische Spelen van Tokio. Met slechts een paar honderd officials als publiek. In 1964 organiseerde de Japanse hoofdstad ook de Zomerspelen.
Foto Ashley Landis / AP
Sifan Hassan wint de olympisch titel op de 5.000 meter. Het is de eerste gouden atletiekmedaille voor Nederland sinds Ellen van Langen in 1992. Hassan pakt ook brons op de 1.500 meter én goud op de 10.000 meter, een ongekende prestatie.
Foto Robin Utrecht / ANP
Baansprinter Harrie Lavreysen is de succesvolste Nederlandse man in Tokio. Naast een bronzen medaille op het onderdeel keirin wint hij twee keer goud: op de teamsprint en de sprint. Na de Spelen wordt Lavreysen op de baan in Roubaix nog drie keer wereldkampioen.
Foto Tim de Waele / Getty Images
Hij droomde van olympisch goud bij het mountainbiken, maar Mathieu van der Poel komt in de eerste ronde ten val en zal later opgeven. Een zware tegenvaller in het jaar dat hij voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden wordt en op de weg onder meer zes dagen in het geel rijdt in de Ronde van Frankrijk.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
De Cubaanse bokser Julio Cesar La Cruz met zijn gouden olympische medaille. De plak weegt 556 gram, waarvan ruim 6 gram puur goud.
Foto Ueslei Marcelino / Reuters
Het is in Tokio snikheet tijdens de Zomerspelen. Met af en toe een bui, zoals tijdens de halve finale van de 400 meter horden voor vrouwen.
Foto Hannah Mckay / Reuters
De Amerikaanse turnster Simone Biles won vier olympische titels bij de Spelen van Rio in 2016. In Japan trekt ze zich terug uit de landenwedstrijd en ze laat ook de individuele allroundfinale en de finales op vloer, brug en sprong schieten. Biles wil zich richten op haar mentale gezondheid. Pas op de balk maakt zij haar rentree. De bronzen medaille is een overwinning op zichzelf.
Foto Ashley Landis / AP
De Nederlandse Nouchka Fontijn deelt een stoot uit aan haar Britse rivale Lauren Price. Het blijkt niet genoeg om de halve finale van het olympische bokstoernooi te winnen. Fontijn neemt afscheid van de topsport met een bronzen medaille.
Foto Ueslei Marcelino / Reuters
De laatste olympische titel in de RS:X-klasse is voor de Nederlander Kiran Badloe, die zijn zege viert onder water. Bij de Spelen van Parijs in 2024 wordt er gesurft op een foilplank.
Foto Ivan Alvarado / Reuters
Vallen en opstaan hoort bij topsport. Wielrenners weten daar alles van, ook de olympische deelnemers op de baan in Tokio.
Foto Matthew Childs / Reuters
De Duitse Annika Schleu krijgt tijdens de moderne vijfkamp te maken met een paard dat weigert als ze op weg is naar olympisch goud. Uit frustratie zal zij het dier, dat haar door loting is toegewezen, een paar keer slaan met haar zweep. Het leidt tot zo veel ophef dat vanaf 2028 paardrijden wordt geschrapt als onderdeel van de moderne vijfkamp.
Foto Stanislav Krasilnikov / TASS
Na de vreugde bij de Copa América, zijn er de tranen bij Lionel Messi om zijn gedwongen vertrek bij FC Barcelona. De Catalaanse club zit diep in de schulden en kan zijn salaris niet meer betalen. En gratis voetballen mag Messi volgens de Spaanse wet niet. Hij vertrekt naar Paris Saint-Germain.
Foto Albert Gea / Reuters
Bij de Grote Prijs van Italië weigert Max Verstappen aan de kant te gaan voor Lewis Hamilton en hij eindigt met zijn Red Bull boven op de Mercedes van de Brit. De spanning tussen de twee Formule 1- coureurs neemt toe naarmate het seizoen vordert.
Foto Andrej Isakovic / AFP
Ook op het sportveld gaat lang niet alles goed in dit tweede coronajaar, zoals dit luchtduel in de Engelse Super League aantoont.
Foto Jason Cairnduff / Reuters
De voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix is verplaatst naar begin oktober. Regen maakt van de kasseienkoers een legendarische wedstrijd en verandert de meeste renners in anonieme deelnemers. De Italiaan Sonny Colbrelli wint, Mathieu van der Poel wordt derde.
Foto Anne-Christine Poujoulat / AFP
Ajax blijft in de groepsfase van de Champions League als eerste Nederlandse club zonder puntenverlies. Sporting Portugal, Borussia Dortmund en Besiktas worden thuis en uit verslagen.
Foto Maurice van Steen / ANP
Jos Verstappen stond zelf 106 keer aan de start van een grand prix en wijdde zich na zijn carrière aan zijn zoon Max. Projectmatig werkten zij toe naar de Formule 1. Met de wereldtitel, na de veelbesproken slotrace in Abu Dhabi, als beloning.
Foto Hoch Zwei
Ranomi Kromowidjojo wordt wereldkampioen op de 50 meter vlinder. Zij brengt in Abu Dhabi haar totale aantal medailles op 28, een record in de geschiedenis van de WK kortebaan.
Foto Alexander Vilf / Sputnik