Recordomzet supermarkten tijdens kerstweek, mede dankzij lockdown

Supermarkten in Nederland hebben in de week voor Kerstmis een recordomzet gedraaid. Volgens marktonderzoeker Nielsen gaven consumenten in die week ruim 1,06 miljard euro uit. Dat is een stijging van 3,7 procent ten opzichte van de kerstweek vorig jaar, toen de 1 miljardgrens voor het eerst werd gebroken.

Voor en tijdens feestdagen als Kerst en Pasen hebben supermarkten vaker een hoge omzet. Daar kwam nu de sluiting van horeca en de lockdown bij, waardoor consumenten voor vrijwel al hun (kerst)maaltijden naar supermarkten moesten gaan. Ook zouden er meer thuiswerkproducten, zoals koffie, zijn verkocht en waren er dit jaar meer winkels open op Eerste Kerstdag dan vorig jaar.

Supermarkten stevenen mede door de recordomzet in de kerstweek af op een jaaromzet van circa 44,6 miljard euro, een groei van 1,7 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2020 groeide de jaaromzet van supermarkten ook al, met maar liefst 9,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hugo de Jonge: mogelijk drie boosterrondes volgend jaar