Hugo de Jonge: mogelijk drie boosterrondes volgend jaar

Demissionair minister Hugo de Jonge op bezoek bij de vaccinatielocatie Rotterdam Ahoy.
Demissionair minister Hugo de Jonge op bezoek bij de vaccinatielocatie Rotterdam Ahoy. Foto ANP / Marco de Swart

Het demissionaire kabinet gaat uit van twee extra boosterrondes volgend jaar, naast de lopende boosterronde. Ook komt er naar verwachting een extra ronde in 2023. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag aan de Tweede Kamer.

De Jonge schrijft dat er eerder 35 miljoen doses van het Pfizer-vaccin voor 2022 en 2023 zijn aangekocht, en 10,5 miljoen doses van het vaccin van Moderna. Nederland neemt nu nog eens een kleine zes miljoen vaccindoses van BioNTech/Pfizer extra af, „met het oog op mogelijk extra benodigde boosterrondes later in 2022”. BioNTech/Pfizer en Moderna werken op dit moment aan een aangepast vaccin voor de Omikronvariant van het coronavirus.

Samen met het RIVM wordt berekend hoeveel vaccindoses er voor de boosterrondes nodig zijn. Dat is niet eenvoudig, schrijft De Jonge, „aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden”. Het kabinet zal in januari bezien of de aankoop van meerdere vaccins noodzakelijk is, schrijft De Jonge.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hugo de Jonge: mogelijk drie boosterrondes volgend jaar