Hof: bescherm gehandicapten bij triage

Duitsland Wetswijziging is vereist om te voorkomen dat mensen met een beperking worden benadeeld bij triages in het ziekenhuis.

Duitsland moet ervoor zorgen dat mensen met een beperking of onderliggend lijden daardoor niet worden benadeeld in het geval van een triage van patiënten in ziekenhuizen als het gevolg van een pandemie. Dat heeft het Duitse constitutioneel gerechtshof dinsdag bepaald, meldt weekblad Der Spiegel.

De wetgever moet duidelijke voorwaarden in de wet opnemen om te voorkomen dat deze mensen vanwege hun beperking of onderliggend lijden niet door een triage kunnen komen. Negen personen met een beperking en ander onderliggend lijden dienden vorig jaar een klacht in bij het gerechtshof, uit vrees dat ze aan het kortste eind zouden trekken als ziekenhuizen door overbelasting vanwege de coronapandemie moeten overgaan op triage – selectie – van patiënten.

Momenteel is het in Duitsland zo dat kwetsbaarheid door aangeboren beperkingen en onderliggend lijden wordt meegenomen als risicofactor bij triage. Dat blijkt uit klinisch-ethische aanbevelingen die door de Duitse interdisciplinaire vereniging voor intensieve en spoedeisende geneeskunde (DIVI) zijn opgesteld. De negen klagers richten hun klacht op deze aanbevelingen. Die stellen juridisch weinig voor, bepaalde het hof dinsdag. De wetgever moet nu zelf voorwaarden formuleren en deze in de wet opnemen, aldus de hoogste rechtbank van Duitsland.

Het hof verweet de wetgever dat hij niet eerder dergelijke bindende richtlijnen had opgesteld, aangezien in de Duitse grondwet staat dat niemand benadeeld mag worden vanwege zijn of haar beperking.

Veel besmettingen

Triage houdt in dat artsen moeten kiezen welke patiënten medische hulp krijgen wanneer de instroom van patiënten niet meer beheersbaar is door een gebrek aan IC-bedden – een situatie waarvoor sinds het begin van de pandemie gevreesd wordt in Duitsland en daarbuiten. Vooralsnog is een dergelijke situatie niet aan de orde in Duitsland, maar gevreesd wordt dat het een reëel scenario kan worden door het toenemende aantal besmettingen in het land en daarbuiten, door de opkomst van de Omikronvariant van het coronavirus.

Belangenvereniging DIVI, die de maatregelen opstelde die momenteel gebruikt worden, stelde eerder in reactie op de klacht dat criteria als het hebben van een beperking of onderliggend lijden alleen gebruikt worden bij triage als deze de overlevingskans bij een Covid-19-besmetting zou verlagen. De vereniging zelf riep de wetgever ook op met triagerichtlijnen te komen, onder meer om medisch personeel juridisch te beschermen.