FNV opent meldpunt voor zorgmedewerkers met long covid

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend voor zorgmedewerkers die lijden aan long covid en hierdoor in financiële problemen komen. Dat meldt de vakbond woensdag. FNV zegt dat „steeds meer zorgprofessionals” zich bij de bond melden, omdat ze langer dan een jaar van de ziektewet gebruikmaken en er hierdoor financieel op achteruit gaan. Bij het meldpunt hebben zich woensdagochtend al 150 mensen gemeld, aldus een woordvoerder.

„De problemen van deze mensen stapelen zich op”, weet FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Volgens haar belanden over drie maanden de eerste zorgmedewerkers in de arbeidsongeschiktheidswet vanwege long covid. „We horen berichten van mensen van wie de netto-inkomsten met 30 tot soms zelfs 50 procent gedaald zijn.”

De bond wil dat het kabinet een fonds opricht voor mensen die langdurig last hebben van de gevolgen van Covid-19. „Het is een vergelijkbare zaak als destijds met asbest, daar werden mensen ook op hun werk ziek van”, legt de woordvoerder uit. Bij die regeling kunnen slachtoffers een vergoeding tot maximaal 20.000 euro krijgen.

De vakbond zegt dat toenmalig zorgminister Tamara van Ark in april 2021 al „beloofd” had dat er een fonds zou komen, maar FNV heeft vooralsnog geen concrete plannen gezien. „Als reden horen we steeds dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is”, zegt Jong.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NS waarschuwt opnieuw voor volle treinen naar België en raadt af om te reizen