Dit deed klimaatverandering in 2021 met het weer

Geen plek ter wereld ontkomt meer aan de gevolgen van klimaatverandering, schreef het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties, in augustus. In 2021 werd dat maar al te duidelijk, onder meer in Canada, Noordwest Europa, India en de Filippijnen.

Het jaar 2021 zal waarschijnlijk het op vijf, zes of zeven na warmste jaar van de afgelopen anderhalve eeuw worden. Dat voorspelde de World Meteorological Organization (WMO) eind oktober al, in aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Dat 2021 niet op plek één terechtkomt, heeft ermee te maken dat zich zowel aan het begin als aan het eind van het jaar een La Niña voordeed, een fenomeen in de Grote Oceaan dat relatief koude temperaturen veroorzaakt.

Het laat zien dat de opwarming van de aarde geen strakke lijn omhoog is. 2021 is niet per se warmer dan 2020. Maar de trend is duidelijk. Dat blijkt ook uit het bericht van de WMO; de zeven warmste jaren sinds 1850 zijn 2015 tot en met 2021. Het jaargemiddelde is sindsdien met 1,1°C toegenomen. Dat klinkt weinig, maar de gevolgen zijn inmiddels onmiskenbaar.

Dat schreef het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties, dan ook in augustus, bij de presentatie van zijn laatste stand-van-zaken-rapport. In de sterkste bewoordingen ooit wees het de mens aan als hoofdschuldige van de opwarming.

Rol klimaatverandering blijft lastig vaststellen

De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de extreme gebeurtenissen. En die waren er genoeg dit jaar. Denk aan het hitterecord van 49,6°C dat op 29 juni in het Canadese plaatsje Lytton werd gemeten, de dag daarna gevolgd door een vernietigende natuurbrand. Of de aanhoudende intense regenval op 13, 14 en 15 juli in delen van Duitsland, België en Nederlands-Limburg, die tot ernstige overstromingen en meer dan tweehonderd doden leidde.

Het blijft oppassen met incidentele gebeurtenissen. Het verband met klimaatverandering wordt tegenwoordig snel gelegd, maar het weer is grillig, de natuurlijke variatie groot. In hoeverre klimaatverandering bij elk incident een rol speelt, en in welke mate, blijft lastig vast te stellen.

Een nieuwe tak van wetenschap, de attributie, probeert dat te doen. Er is een speciale organisatie opgericht, de World Weather Attribution, die een handjevol extreme gebeurtenissen per jaar analyseert – mede-oprichter Geert Jan van Oldenborgh overleed op 12 oktober. De organisatie stelde vast dat de hittegolf in Lytton en omstreken „zo goed als onmogelijk” was geweest zonder klimaatverandering. De overstromingen in West-Europa midden juli waren door de opwarming „waarschijnlijker”. Maar klimaatverandering speelt slechts een marginale rol in de al twee jaar aanhoudende droogte in het zuiden van Madagaskar, en de daaruit voortkomende voedselcrisis, zo bracht de organisatie op 1 december naar buiten.

Arctisch gebied naar totaal nieuwe toestand

Los van de extreme gebeurtenissen ondergaan veel plekken op aarde door de opwarming een gestage verandering die weliswaar minder aandacht trekt, maar zeker niet minder ingrijpend is. Het duidelijkst is dit in het Arctisch gebied, dat twee tot drie keer zo snel opwarmt als de wereld gemiddeld doet. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut voor oceanen en atmosfeer, het NOAA, bracht er deze maand zijn 16de jaarrapport over uit.

Het Arctisch gebied is hard op weg naar een totaal nieuwe toestand. Gletsjers smelten, waardoor de zeespiegel stijgt. Permafrost ontdooit, met schade aan gebouwen en infrastructuur tot gevolg. Kusten kalven versneld af. Op de toendra schieten struiken op. De bever is aan een opmars bezig en zet hele landschappen naar zijn hand. De oceanen in het Arctisch gebied verzuren sneller dan gemiddeld, met groeiend gevaar op aantasting van schelpen en slakkenhuisjes. In de Beringzee en de Golf van Amundsen wordt dit al gezien. En met het gestaag krimpen van het zee-ijs neemt de scheepvaart gaandeweg toe.

Intussen probeert de mens de veranderingen in taal te vangen. Dit jaar doken weer nieuwe, of bijna vergeten, woorden op. Zoals de weather whiplash, een heftige omslag in weer, die zich in het noordwesten van de Grote Oceaan voordeed. In de zomer werd het gebied getroffen door recordhitte, intense droogte en verzengende branden. Vanaf oktober gevolgd door ongekend heftige regens.

Of neem gletsjerbloed, roze-rood kleurende gletsjers. Oorzaak zijn bepaalde algen die oprukken als gevolg van de opwarming, en het smelten van gletsjers versnellen. Oudere bewoners van de Franse Alpen kennen het verschijnsel en noemen het sang de glacier.

 

Lees meer over het klimaatrapport: IPCC: klimaatverandering is onontkoombaar en raakt nu de hele wereld

Januari: cycloon in Mozambique. In de hoofdstad Beira nemen Mozambikanen de schade op na het passeren van cycloon Eloise die grote schade veroorzaakte. Meer dan 100.000 mensen in Mozambique, Madagaskar en Zimbabwe raakten ontheemd en er vielen enige tientallen doden. Foto Andre Catueira/EPA

Februari: droogte in Colombia. Dit is de bodem van het Suesca-meer in Colombia. Het ooit visrijke meer valt steeds vaker droog. De langere periodes van droogte in Colombia worden in verband gebracht met klimaatverandering. Foto Fernando Vergara/AP

Februari: gletsjerramp in India. Op 8 februari werd het dorp Raini in de Indiase deelstaat Uttrakhand getroffen door een steen- en ijslawine nadat een deel van de hoger gelegen berghelling met daarop een gletsjer was gaan schuiven en een hooggelegen dam had doen bezwijken. Er vielen meer dan 70 doden. Door klimaatverandering is het smelttempo van gletsjers in de Himalaya toegenomen. De januarimaand was in het gebied bovendien uitzonderlijk warm geweest. Foto Rajat Gupta/EPA

Maart: zandstorm in Beijing. Zo’n 240 miljoen Chinezen hadden afgelopen voorjaar last van de zand- en stofstormen. Klimaatverandering werkt deze in de hand doordat hitte en droogte verwoestijning doen versnellen. Onderzoekers toonden afgelopen jaar in Science aan, op basis van boomringonderzoek, dat zich in het binnenland van Oost-Azië de afgelopen twintig jaar een abrupte verschuiving heeft voorgedaan naar droger en heter weer.Foto Roman Pilipey/EPA

Mei: ijsplaat A-76 breekt af van Antarctica. In mei was op satellietbeelden te zien dat aan de westkant van Antarctica een stuk ijs van 4.320 vierkante kilometer was losgebroken van de Ronne-ijsplaat. De ijsberg, die de naam A-76 kreeg, was groter dan het Spaanse eiland Mallorca en net iets kleiner dan de provincie Noord-Brabant. Hij werd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA betiteld als de grootste ijsberg ter wereld. Het afbreken van stukken ijsplaat wordt door klimaatverandering versneld.

Juni: zeesnot in Turkije. Door een combinatie van vervuiling en opwarming van het zeewater raakte de zee van Marmara ten Zuiden van Istanbul bedekt met een dikke laag door algen geproduceerd slijm, zeesnot genoemd. In twintig jaar tijd is het zeewater met twee graden opgewarmd. Foto Umit Bektas/Reuters

Juni: Restanten van een gebouw en auto’s na de natuurbrand die op 30 juni het Canadese stadje Lytton wegvaagde, enkele dagen nadat er het uitzonderlijke temperatuurrecord van 49,6 graden was gemeten. Zuidwest-Canada zuchtte in de laatste week van juni onder een zogeheten heat dome, een statisch hogedrukgebied waarbinnen de temperaturen extreem opliepen. Foto Canadian Press/Shutterstock

Juli: noodweer en overstromingen in België, Nederland en Duitsland. Ravage in het Waalse stadje Pepinster nadat het normaal lieflijke riviertje de Vesder buiten zijn oevers is getreden. De kolkende stroom sleurde een aantal huizen mee. Er vielen in België 41 doden. Foto Chris Keulen

Juli: noodweer en overstromingen in Duitsland, België en Nederland. Apocalyptische taferelen in het westen van Duitsland. De Duitse provincies Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen werden het zwaarst getroffen. Er vielen in totaal tweehonderd doden. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

Juli: watersnood in Henan, China. Bewoners van Zhengzhou, hoofdstad van de provincie Henan, worden in veiligheid gebracht. In de stad kwam in één etmaal eind juli meer dan een halve meter neerslag naar beneden. In drie dagen viel evenveel regen als normaal in een jaar. Door de overstromingen vielen bijna driehonderd doden. Foto Aly Song/Reuters

Juli: noodweer en modderstromen in Japan. Reddingswerkers zoeken naar vermisten in de modder na hevige regenval bij de plaats Atami, in de provincie Shizuoka ten zuidwesten van Tokio. Japan heeft in toenemende mate te maken met extreme regenval en aardverschuivingen als gevolg daarvan. Alleen al in juli vielen bij dergelijke incidenten 78 doden. Foto Kimimasa Mayama/EPA

Augustus: bosbranden in Californië, VS. Een huis in de stad Janesville in het noorden van Californië gaat in vlammen op door de Dixie Fire. Deze enorme bosbrand, een van de grootste ooit in Californië, ontstond half juli en werd pas 25 oktober compleet geblust verklaard. Een gebied bijna zo groot als Noord-Holland werd verwoest. Warmte en droogte zorgen voor een intensivering en verlenging van het bosbrandseizoen in de westelijke staten van de VS. Foto Ethan Swope/AP

Augustus: bosbranden in Turkije.De ergste bosbranden in de geschiedenis van het land vonden plaats aan de Turkse kust in de eerste twee weken van augustus. Zo’n 1.600 vierkante kilometer ging verloren. De branden werden aangejaagd door een combinatie van sterk toegenomen droogte en extreem hoge temperaturen. Er vielen zeven doden. Foto Erdem Sahin/EPA

Augustus: natuurbranden in Griekenland. Ook in Griekenland woedden begin augustus hevige natuurbranden. Hier kijkt een man naar het vuur op het strand van Kochyli nabij de plaats Limni, ongeveer 160 kilometer ten noorden van Athene. Foto Thodoris Nikolaou/AP

Augustus: gletsjer beschermen, Zwitserland. Een werknemer staat op doeken waarmee een deel van een gletsjer op de berg Titlis bij het ski-oord Engelberg in Zwitserland is afgedekt tegen de hitte van de zomerzon. Het land verwacht dat 90 procent van zijn gletsjers tegen het eind van de eeuw verdwenen zal zijn. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

September: orkaan Ida, VS. Deze orkaan in de categorie vier kwam op 29 augustus aan land in Louisiana, op de dag af zestien jaar na orkaan Katrina. De storm veroorzaakte daarna ook veel schade en overlast. Foto Adrees Latif/Reuters

September: ontdooiende permafrost, Siberië.Een door dooi aangetaste bodem bij een verlaten vliegveld in de republiek Sakha (Jakoetië), Siberië. De ronde heuvels ontstaan bij dooi, het nieuwe landschap wordt thermokarst genoemd. De temperatuur stijgt in het arctisch gebied van Rusland twee tot drie keer zo snel als in gebieden elders. De permafrost ontdooit, zodat verzakkende huizen en infrastructuur steeds meer voorkomen. De zomerhitte wordt in Siberië nu meer gevreesd dan de winterkou. Foto Maxim Shemetov/Reuters

November: overstromingen, Zuid-Soedan. Ondergelopen huizen van modder nabij de stad Rubkona in Zuid-Soedan. Het land werd voor het derde achtereenvolgende jaar geteisterd door overstromingen waardoor dit jaar 365.000 mensen ontheemd raakten. Het straatarme Zuid-Soedan heeft niet de middelen zich tegen klimaatverandering te weren. Dit terwijl het IPCC voorspelt dat de zware regens er zullen toenemen. Foto Njiiri Karago/Medecins Sans Frontieres/Reuters

November: overstromingen, Canada. De Canadese provincie British Columbia, waar in de zomer recordtemperaturen en bosbranden heersten, kreeg in het najaar te maken met hevige regenval en overstromingen. Hier probeert een man zijn koe in veiligheid te brengen. Foto Jennifer Gauthier/Reuters

December: tornado’s in Kentucky en andere staten, VS. Ongebruikelijk laat in het seizoen richtte een zwerm van 61 tornado’s in een etmaal immense verwoesting aan in acht Amerikaanse staten. Er vielen meer dan 70 doden. Het blijft lastig individuele weerincidenten in verband te brengen met klimaatverandering, maar door klimaatverandering gestegen wintertemperaturen scheppen condities waarin steeds vaker wervelstormen zullen ontstaan, voorspelt het Amerikaanse weerinstituut NOAA. Foto Tannen Maury/EPA

A resident bathes her child next to their destroyed house in Carcar, Philippines' Cebu province on December 18, 2021, days after Super Typhoon Rai hit the city

December: orkaan Rai, Filippijnen.
Een vrouw baadt haar kind bij haar vernielde huis in de Filippijnse provincie Cebu waar orkaan Rai op 15 december toesloeg.De orkaan van categorie vijf met windkracht van meer dan 250 km per uur, eiste volgens de laatste berichten tegen de vierhonderd levens. De relatie tussen orkanen en klimaatverandering is complex, maar duidelijk is wel dat de opwarming van de aarde orkanen zwaarder en landuriger maakt. Foto Victor Kintanar/AFP