De Jonge: 2G invoeren om lockdown niet langer te laten voortduren

Demissionair minister Hugo de Jonge eerder in december op het Binnenhof.
Demissionair minister Hugo de Jonge eerder in december op het Binnenhof. Foto Phil Nijhuis/ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil 2G in Nederland invoeren „zodra het weer kan”, doelend op de nog niet in de Tweede Kamer behandelde wet die het toegangssysteem mogelijk maakt. Volgens hem is 2G nodig om de lockdown „niet langer dan strikt noodzakelijk” te laten voortduren. Dat zei hij woensdag op het Binnenhof. In de Kamer lijkt weinig steun te zijn voor de maatregel. De Jonge wijst naar aangrenzende landen die een dergelijk systeem hebben ingevoerd en daardoor hun samenlevingen zo veel mogelijk open kunnen houden.

Begin deze maand stelde het demissionaire kabinet de invoering van het wetsvoorstel dat 2G regelt nog uit vanwege een gebrek aan parlementaire steun. Ook wilde het kabinet met een betere motivering voor de initiatiefwet komen. 2G betekent dat alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van een coronabesmetting, toegang krijgen tot niet-essentiële winkels en dienstverlening.

Informatievoorziening
De Jonge erkent verder dat de Tweede Kamer het advies van de Raad voor de rechtspraak over een wetsvoorstel dat het 2G-syteem regelt eerder had moeten ontvangen. Het advies werd volgens hem „per ongeluk” niet meegestuurd op 22 november, toen het demissionaire kabinet de initiatiefwet naar de Tweede Kamer stuurde. Toen zijn ministerie erop werd gewezen dat „één stuk” niet was verstuurd, heeft hij dat alsnog laten doen. De Jonge vindt dan ook dat „er niet zo gek veel aan de hand” is wat betreft de informatievoorziening richting de Kamer.

Die ontving het advies van de Raad voor de rechtspraak „twee dagen voor kerstmis”, schrijft De Telegraaf woensdag. De Jonge stelt dat de Kamer in de memorie van toelichting had kunnen lezen dat het „een van de vele adviezen” bij het wetsvoorstel betrof. Ook kon de Kamer de reactie van het kabinet op het advies lezen en wat in het voorstel is aangepast op basis van de tekst.

Tot slot ziet hij geen aanleiding om het testbeleid aan te passen. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft dinsdag gezegd dat zelftests mogelijk minder goed aanslaan op Omikron. De Jonge stelt dat deze signalen nog niet in Nederland zijn „gerapporteerd” en wijst daarbij naar het OMT, dat nog niet heeft gezegd dat zelftests minder goed betrouwbaar zijn in het geval van een besmetting met de Omikronvariant van het virus.

Met medewerking van Lamyae Aharouay.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: 2G invoeren om lockdown niet langer te laten voortduren