Laatste nieuws coronacrisis

Hugo de Jonge: mogelijk drie boosterrondes volgend jaar

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Hugo de Jonge: mogelijk drie boosterrondes volgend jaar

Het demissionaire kabinet gaat uit van twee extra boosterrondes volgend jaar, naast de lopende boosterronde. Ook komt er naar verwachting een extra ronde in 2023. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag aan de Tweede Kamer.

De Jonge schrijft dat er eerder 35 miljoen doses van het Pfizer-vaccin voor 2022 en 2023 zijn aangekocht, en 10,5 miljoen doses van het vaccin van Moderna. Nederland neemt nu nog eens een kleine zes miljoen vaccindoses van BioNTech/Pfizer extra af, „met het oog op mogelijk extra benodigde boosterrondes later in 2022”. BioNTech/Pfizer en Moderna werken op dit moment aan een aangepast vaccin voor de Omikronvariant van het coronavirus.

Samen met het RIVM wordt berekend hoeveel vaccindoses er voor de boosterrondes nodig zijn. Dat is niet eenvoudig, schrijft De Jonge, „aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden”. Het kabinet zal in januari bezien of de aankoop van meerdere vaccins noodzakelijk is, schrijft De Jonge.

Demissionair minister Hugo de Jonge op bezoek bij de vaccinatielocatie Rotterdam Ahoy. Foto ANP / Marco de Swart

Theaters en culturele evenementen in België definitief weer open

Belgische theaters, concertzalen en bioscopen mogen per direct weer open voor maximaal tweehonderd mensen. Dat heeft het Overlegcomité van Belgische regeringen woensdag besloten, nadat de Raad van State een dag eerder in een uitspraak al aangaf dat de regering een streep moest halen door de sluiting. De raad noemde de sluiting „disproportioneel”, omdat de regering onvoldoende kon aantonen dat het openhouden van theaters en andere culturele instellingen een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

De sluiting tijdens een traditioneel drukke periode zorgt bij culturele instellingen mogelijk wel voor problemen: theaters en bioscopen moeten hun personeel onverwacht weer inschakelen. „We hadden net alles in gereedheid gebracht voor de sluiting en nu zijn we weer volop voorbereidingen aan het treffen voor een heropening”, zei de woordvoerder van de grootste Belgische bioscoopketen Kinepolis. „Het is niet zo eenvoudig dat we gewoon het licht weer kunnen aandoen.”

Afgelopen zondag voerde de Belgische regering de nieuwe, inmiddels deels geschrapte coronabeperkingen door. Dat cafés en restaurants wél mogen openblijven, schoot sommigen in het verkeerde keelgat. Duizenden cultuurliefhebbers gingen afgelopen weekend in Brussel de straat op om te protesteren tegen het „jojo-beleid”.

WHO-directeur Tedros spreekt van ‘tsunami aan besmettingen’ na sterk oplopende cijfers

De circulatie van de coronavarianten Delta en Omikron zorgt voor een „tsunami aan besmettingen”. Dat zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag tijdens een persconferentie. Hij sprak deze woorden nadat deze week in meerdere landen pieken in de aantallen dagelijkse besmettingen werden gemeld.

Tedros noemde de Delta- en Omikronvarianten „tweelingbedreigingen”, die zorgen voor enorme aantallen besmettingen. De WHO-directeur vreest daardoor wereldwijd voor pieken in het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De WHO is volgens Tedros bezig met een campagne, waardoor medio 2022 elk land een vaccinatiegraad moet hebben bereikt van 70 procent. Dat zou moeten helpen een einde te maken aan de kritieke fase van de pandemie. Tedros deed daarnaast opnieuw een oproep aan landen om vaccins eerlijker te verdelen, en hij waarschuwde dat de grootschalige boostercampagnes in rijkere landen kunnen zorgen voor een tekort aan injecties in armere landen.

De afgelopen week werden in meerdere landen pieken in de coronacijfers geregistreerd, met tussen 22 en 28 december wereldwijd dagelijks bijna 900.000 nieuwe coronabesmettingen. Landen als de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje meldden in die periode de hoogste dagelijkse coronabesmettingscijfers sinds het begin van de pandemie.

Tedros riep landen tijdens de persconferentie op om vaccins eerlijker te verdelen. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Recordomzet supermarkten tijdens kerstweek, mede dankzij lockdown

Supermarkten in Nederland hebben in de week voor Kerstmis een recordomzet gedraaid. Volgens marktonderzoeker Nielsen gaven consumenten in die week ruim 1,06 miljard euro uit. Dat is een stijging van 3,7 procent ten opzichte van de kerstweek vorig jaar, toen de 1 miljardgrens voor het eerst werd gebroken.

Voor en tijdens feestdagen als Kerst en Pasen hebben supermarkten vaker een hoge omzet. Daar kwam nu de sluiting van horeca en de lockdown bij, waardoor consumenten voor vrijwel al hun (kerst)maaltijden naar supermarkten moesten gaan. Ook zouden er meer thuiswerkproducten, zoals koffie, zijn verkocht en waren er dit jaar meer winkels open op Eerste Kerstdag dan vorig jaar.

Supermarkten stevenen mede door de recordomzet in de kerstweek af op een jaaromzet van circa 44,6 miljard euro, een groei van 1,7 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2020 groeide de jaaromzet van supermarkten ook al, met maar liefst 9,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

15.800 positieve tests, waarschijnlijk hoger door storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft woensdag 15.804 positieve coronatests geregistreerd, een toename van 6.622 ten opzichte van een etmaal eerder. Dit cijfer valt mogelijk hoger uit door een technische storing eerder deze week. Dinsdag werden er ‘slechts’ 9.213 nieuwe gevallen gemeld.

Omikron, die veel besmettelijker lijkt dan andere coronavarianten, is sinds dinsdag officieel dominant in Nederland. Het RIVM verwacht dat de opmars van Omikron de komende tijd gaat zorgen voor een toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Belgische spoorwegen zetten langere treinen in van Antwerpen tot Roosendaal

De Belgische spoorwegendienst NMBS zet woensdagmiddag langere treinen in tussen Nederland en België om de grote drukte op te vangen. De capaciteit van de treinen die vanuit Roosendaal de grens over rijden is daarmee verdubbeld. Dat meldt VRT woensdag. De NS gaat treinen die vanuit Breda naar België vertrekken niet verlengen, laat een woordvoerder van de spoorwegendienst weten aan NRC.

Aan de treinen op het traject tussen Roosendaal en Puurs-Sint-Amands, die over Antwerpen gaat, zijn meer wagons toegevoegd voor extra zitplaatsen. Er is geen sprake van extra treinen op dat spoor. Voor NS-treinen op het traject vanaf Amsterdam tot Brussel, dat ook via Breda loopt, is verlenging niet mogelijk. „Dat zijn Intercity’s, dat zijn al langere treinen. Het is technisch niet mogelijk extra wagons toe te voegen”, laat de NS-woordvoerder weten. „We rijden met alles wat we hebben.”

De NS zet medewerkers in om alle reizigers op de perrons te begeleiden. Vooral het station van Breda is erg druk. „Vanochtend zijn passagiers die vanuit Breda naar België wilden reizen, eerst naar het station in Roosendaal gestuurd”, aldus de zegsman van de NS. Hij laat weten dat het nu minder druk is op de perrons, omdat de piek vooral in de ochtend is.

Winkelen
Ook op de autowegen naar België is het druk. De politie van Antwerpen liet woensdag op Twitter weten dat verschillende parkeerplaatsen in de binnenstad al vol zijn.

Eerder op woensdagochtend raadde de NS af om met de trein naar België te reizen, tenzij dat noodzakelijk is. Dat advies geldt tot ten minste aanstaande zondag. Veel Nederlanders gaan deze dagen bijvoorbeeld een dagje winkelen in Belgische of Duitse steden, omdat dit vanwege de lockdown in Nederland niet kan. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge deed opnieuw een oproep om dat niet te doen. „Als het in Nederland niet verstandig is in een winkel te staan, dan is dat in Antwerpen en Aken ook niet. Onze dringende oproep: doe het niet.”

Op het perron van Rotterdam-Centraal is het erg druk voor de trein die naar Antwerpen en Brussel rijdt. Foto Arie Kievit/ANP

Ruim 1.960 coronapatiënten in de ziekenhuizen, lichte daling

Woensdag liggen er 1.965 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 27 minder dan een etmaal geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook op de IC is de bezetting door deze patiëntengroep iets afgenomen. Op die afdeling worden 515 mensen met Covid-19 behandeld, zes minder dan op dinsdag. Sinds begin december neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen overwegend af.

Verplichte quarantaine voor reizigers vanuit de Verenigde Staten

Alle reizigers die vanuit de Verenigde Staten in Nederland aankomen, moeten vanaf donderdag verplicht in quarantaine. Dat geldt ook als zij gevaccineerd zijn. Door oplopende besmettingscijfers zijn de VS veranderd van hoogrisicogebied naar een zeerhoogrisicogebied, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Op basis van adviezen van het RIVM heeft het ministerie het reisadvies aangescherpt. De verplichte quarantainetijd is tien dagen, tenzij de reiziger na ten minste vijf dagen isolatie een negatieve coronatest van de GGD kan laten zien. Reizigers moeten ook bij aankomst in Nederland een negatieve test kunnen laten zien.

In de VS is de Omikronvariant van het coronavirus, net als in Nederland, dominant. Het aantal infecties steeg maandag naar een piek van ruim 540.000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal.

De Jonge: 2G invoeren om lockdown niet langer te laten voortduren

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil 2G in Nederland invoeren „zodra het weer kan”, doelend op de nog niet in de Tweede Kamer behandelde wet die het toegangssysteem mogelijk maakt. Volgens hem is 2G nodig om de lockdown „niet langer dan strikt noodzakelijk” te laten voortduren. Dat zei hij woensdag op het Binnenhof. In de Kamer lijkt weinig steun te zijn voor de maatregel. De Jonge wijst naar aangrenzende landen die een dergelijk systeem hebben ingevoerd en daardoor hun samenlevingen zo veel mogelijk open kunnen houden.

Begin deze maand stelde het demissionaire kabinet de invoering van het wetsvoorstel dat 2G regelt nog uit vanwege een gebrek aan parlementaire steun. Ook wilde het kabinet met een betere motivering voor de initiatiefwet komen. 2G betekent dat alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van een coronabesmetting, toegang krijgen tot niet-essentiële winkels en dienstverlening.

Informatievoorziening
De Jonge erkent verder dat de Tweede Kamer het advies van de Raad voor de rechtspraak over een wetsvoorstel dat het 2G-syteem regelt eerder had moeten ontvangen. Het advies werd volgens hem „per ongeluk” niet meegestuurd op 22 november, toen het demissionaire kabinet de initiatiefwet naar de Tweede Kamer stuurde. Toen zijn ministerie erop werd gewezen dat „één stuk” niet was verstuurd, heeft hij dat alsnog laten doen. De Jonge vindt dan ook dat „er niet zo gek veel aan de hand” is wat betreft de informatievoorziening richting de Kamer.

Die ontving het advies van de Raad voor de rechtspraak „twee dagen voor kerstmis”, schrijft De Telegraaf woensdag. De Jonge stelt dat de Kamer in de memorie van toelichting had kunnen lezen dat het „een van de vele adviezen” bij het wetsvoorstel betrof. Ook kon de Kamer de reactie van het kabinet op het advies lezen en wat in het voorstel is aangepast op basis van de tekst.

Tot slot ziet hij geen aanleiding om het testbeleid aan te passen. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft dinsdag gezegd dat zelftests mogelijk minder goed aanslaan op Omikron. De Jonge stelt dat deze signalen nog niet in Nederland zijn „gerapporteerd” en wijst daarbij naar het OMT, dat nog niet heeft gezegd dat zelftests minder goed betrouwbaar zijn in het geval van een besmetting met de Omikronvariant van het virus.

Met medewerking van Lamyae Aharouay.

Demissionair minister Hugo de Jonge eerder in december op het Binnenhof. Foto Phil Nijhuis/ANP

Robin Fransman, initiatiefnemer van Herstel NL, overleden aan Covid-19

Robin Fransman, een van de initiatiefnemers van campagne Herstel NL, is dinsdag overleden aan Covid-19. Dat bevestigen bronnen aan NRC. Fransman was bewust ongevaccineerd en was erg kritisch over de werking van vaccins en het coronabeleid van het kabinet. Hij was politicoloog en actief als lobbyist en voor denktank De Argumentenfabriek.

Op 3 december twitterde Fransman dat hij besmet was met het coronavirus. „Het werd ook een keer tijd” schreef hij. Enige tijd later werd hij in Amsterdam opgenomen in het ziekenhuis. Daar overleed hij dinsdag aan Covid-19.

Actiegroep Herstel NL werd in april 2020 opgericht door een groep economen, artsen en andere deskundigen. In februari 2021 lanceerde de club een grootschalige campagne voor het opheffen van de lockdown die destijds van kracht was, omdat de maatregelen volgens de initiatiefnemers „meer schade berokkenen aan de samenleving, dan dat het oplevert”.

In Den Haag en Amsterdam verschenen honderden billboards met de tekst „Er is een plan waarmee Nederland open kan” en de oproep om de lockdown per 1 maart op te heffen. Via crowdfunding haalde de groep 100.000 euro op voor de campagne.

Lees ook dit artikel uit februari over Herstel NL

Bij de campagne sloten in eerste instantie verschillende prominente economen aan, waaronder oud-directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings en Rabobank-topvrouw Barbara Baarsma. Zij distantieerden zich kort na het lanceren van de campagne van Herstel NL, omdat ze vanuit de maatschappij veel kritiek kregen op hun deelname.

De publiekscampagne werd eerder dan gepland stopgezet. De actiegroep liet destijds zelf in een verklaring weten dat de reden hiervoor was dat de groep vanuit Den Haag onder „grote druk” was gezet om hun campagne „te staken tot na de verkiezingen”.

Robin Fransman in oktober 2020 in het televisieprogramma Op1. Still NPO

FNV opent meldpunt voor zorgmedewerkers met long covid

Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend voor zorgmedewerkers die lijden aan long covid en hierdoor in financiële problemen komen. Dat meldt de vakbond woensdag. FNV zegt dat „steeds meer zorgprofessionals” zich bij de bond melden, omdat ze langer dan een jaar van de ziektewet gebruikmaken en er hierdoor financieel op achteruit gaan. Bij het meldpunt hebben zich woensdagochtend al 150 mensen gemeld, aldus een woordvoerder.

„De problemen van deze mensen stapelen zich op”, weet FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Volgens haar belanden over drie maanden de eerste zorgmedewerkers in de arbeidsongeschiktheidswet vanwege long covid. „We horen berichten van mensen van wie de netto-inkomsten met 30 tot soms zelfs 50 procent gedaald zijn.”

De bond wil dat het kabinet een fonds opricht voor mensen die langdurig last hebben van de gevolgen van Covid-19. „Het is een vergelijkbare zaak als destijds met asbest, daar werden mensen ook op hun werk ziek van”, legt de woordvoerder uit. Bij die regeling kunnen slachtoffers een vergoeding tot maximaal 20.000 euro krijgen.

De vakbond zegt dat toenmalig zorgminister Tamara van Ark in april 2021 al „beloofd” had dat er een fonds zou komen, maar FNV heeft vooralsnog geen concrete plannen gezien. „Als reden horen we steeds dat het niet haalbaar is zolang het kabinet nog demissionair is”, zegt Jong.

NS waarschuwt opnieuw voor volle treinen naar België en raadt af om te reizen

De NS raadt reizigers vanuit Nederland tot ten minste zondagavond af om met de trein naar België te reizen. De treinen waren dinsdag veel te vol en ook de komende dagen verwacht het spoorbedrijf grote drukte. Hierdoor kunnen reizigers onvoldoende afstand van elkaar houden. Net als dinsdag zullen ook woensdag weer NS-medewerkers op het perron worden ingezet om de passagiersstromen in goede banen te leiden.

Veel Nederlanders ontvluchtten de afgelopen dagen de lockdown in eigen land om in België te winkelen of een café of restaurant te bezoeken. De NS waarschuwde dinsdagochtend voor overvolle treinen naar Antwerpen en Brussel en ook op de snelwegen richting die steden was het volgens de ANWB „extra druk”.

De NS verwacht dat de drukte de komende dagen aanhoudt en roept reizigers daarom op om alleen naar België te reizen als dat absoluut noodzakelijk is. Het spoorbedrijf kan geen verbod opleggen en doet dat ook niet, aldus een woordvoerder. „Maar het is goed als mensen weten wat ze kunnen verwachten.”

Twitter avatar gva Gazet van Antwerpen Chaotische taferelen op propvol perron in Antwerpen-Centraal: massa volk wurmt zich in trein richting Nederland https://t.co/tiifFDEEtp https://t.co/4YKWhceMDp

Welkom in dit blog

In dit blog doet de NRC-redactie verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis in binnen- en buitenland. Dinsdag werd bekend dat de coronacijfers in Nederland dalen, maar de Omikronvariant dominant is geworden. Ondanks de lockdown wordt daarom gevreesd voor een nieuwe stijging.

Lees hier: het coronablog van 28 december terug