Belgische spoorwegen zetten langere treinen in van Antwerpen tot Roosendaal

Op het perron van Rotterdam-Centraal is het erg druk voor de trein die naar Antwerpen en Brussel rijdt.
Op het perron van Rotterdam-Centraal is het erg druk voor de trein die naar Antwerpen en Brussel rijdt. Foto Arie Kievit/ANP

De Belgische spoorwegendienst NMBS zet woensdagmiddag langere treinen in tussen Nederland en België om de grote drukte op te vangen. De capaciteit van de treinen die vanuit Roosendaal de grens over rijden is daarmee verdubbeld. Dat meldt VRT woensdag. De NS gaat treinen die vanuit Breda naar België vertrekken niet verlengen, laat een woordvoerder van de spoorwegendienst weten aan NRC.

Aan de treinen op het traject tussen Roosendaal en Puurs-Sint-Amands, die over Antwerpen gaat, zijn meer wagons toegevoegd voor extra zitplaatsen. Er is geen sprake van extra treinen op dat spoor. Voor NS-treinen op het traject vanaf Amsterdam tot Brussel, dat ook via Breda loopt, is verlenging niet mogelijk. „Dat zijn Intercity’s, dat zijn al langere treinen. Het is technisch niet mogelijk extra wagons toe te voegen”, laat de NS-woordvoerder weten. „We rijden met alles wat we hebben.”

De NS zet medewerkers in om alle reizigers op de perrons te begeleiden. Vooral het station van Breda is erg druk. „Vanochtend zijn passagiers die vanuit Breda naar België wilden reizen, eerst naar het station in Roosendaal gestuurd”, aldus de zegsman van de NS. Hij laat weten dat het nu minder druk is op de perrons, omdat de piek vooral in de ochtend is.

Winkelen
Ook op de autowegen naar België is het druk. De politie van Antwerpen liet woensdag op Twitter weten dat verschillende parkeerplaatsen in de binnenstad al vol zijn.

Eerder op woensdagochtend raadde de NS af om met de trein naar België te reizen, tenzij dat noodzakelijk is. Dat advies geldt tot ten minste aanstaande zondag. Veel Nederlanders gaan deze dagen bijvoorbeeld een dagje winkelen in Belgische of Duitse steden, omdat dit vanwege de lockdown in Nederland niet kan. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge deed opnieuw een oproep om dat niet te doen. „Als het in Nederland niet verstandig is in een winkel te staan, dan is dat in Antwerpen en Aken ook niet. Onze dringende oproep: doe het niet.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: 2G invoeren om lockdown niet langer te laten voortduren