Nieuwe ruimtetelescoop na jaren vertraging gelanceerd

Heelal De nieuwe James Webb Space Telescope is de grootste en krachtigste ruimtetelescoop ooit. Hij moet zo’n vijf tot tien jaar meegaan.
De James Webb Space Telescope is zaterdagmiddag vanaf Frans-Guyana gelanceerd.
De James Webb Space Telescope is zaterdagmiddag vanaf Frans-Guyana gelanceerd. Foto NASA/AFP

Na jarenlange vertragingen is de James Webb Space Telescope (JWST) zaterdagmiddag succesvol gelanceerd. De NASA, de European Space Agency en de Canadian Space Agency werkten samen aan de nieuwe ruimtetelescoop, de grootste en krachtigste ooit, die vanaf Frans-Guyana werd gelanceerd. De telescoop moet zo’n vijf tot tien jaar meegaan. De James Webb volgt de Hubble Space Telescope op, die momenteel nog steeds in de ruimte is.

De JWST moet onder meer voor het eerst ooit het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels waarnemen, zo’n dertien miljard jaar geleden. Wel zijn er verschillen tussen de twee: Webb kan in infrarood licht zien en de Hubble maakt gebruik van ultraviolet licht, waardoor ze verschillende dingen kunnen waarnemen. „De lancering markeert een nieuw tijdperk binnen de astronomie”, zei de bij de JWST betrokken astronoom Ewine van Dishoeck, van de Universiteit Leiden, eerder tegen NRC.

Lees ook: Nieuwe ruimtetelescoop kijkt naar het begin van de tijd – of net ietsje later

De lancering van de JWST heeft een lange voorgeschiedenis: het duurde zo’n dertig jaar om de telescoop te maken, die eigenlijk al in 2011 de ruimte in had moeten gaan. De bouw ervan kostte bijna 10 miljard euro.

Verschillende incidenten vertraagden de lancering van de JWST, zoals ook afgelopen november nog. Toen schoot een bandje dat de telescoop aan een adapter vastmaakte, die de telescoop op zijn beurt aan de Ariane 5-raket moest bevestigen, los. Dat zorgde voor een schok door de telescoop, waardoor de NASA tests moest uitvoeren om er zeker van te zijn dat er geen schade aan de JWST was veroorzaakt.

Twitter avatar ESA_Webb ESA Webb Telescope And here we see the last view of #Webb as it separated from @ariane5 and started it’s month-long journey to L2 🤩 #WebbFliesAriane #WebbSeesFarther https://t.co/jzhW8o6Cp8