Staatssecretaris Knops schrapt coronasteun Aruba vanwege onenigheid over voorwaarden

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA) bij de inloop van de ministerraad vorige week .
Demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA) bij de inloop van de ministerraad vorige week . Foto Bart Maat/ANP

Nederland heeft de coronasteun aan Aruba tot nader order opgeschort. Daartoe heeft de ministerraad vorige week besloten, zo laat demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) woensdag aan de Tweede Kamer weten. Het Caraïbische eiland ligt, net als de buureiland Curaçao en het noordelijker gelegen Sint Maarten, al tijden met het Nederlandse kabinet overhoop over de voorwaarden van coronasteun.

Lees ook: Het pessimisme over de Caribische delen van het koninkrijk was niet eerder zo groot

De Nederlandse regering en de autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden onderhandelen sinds het begin van de pandemie over de oprichting van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Dit orgaan moet ervoor zorgen dat de eilanden bepaalde hervormingen op het gebied van overheidsfinanciën, economie, onderwijs en gezondheidszorg uitvoeren, in ruil voor financiële steun. Staatssecretaris Knops verwachtte deze week een akkoord, omdat er deze zomer al toezeggingen werden gedaan. In de brief aan de Kamer spreekt Knops de twijfel uit of er „de oprechte wil en bereidheid is om aan de slag te gaan met de noodzakelijke hervormingen”.

In het verleden botsten Knops en de eilanden al vaker over coronasteun. Zo werd de steun aan Sint Maarten in maart opgeschort, omdat het eiland een aanklacht wegens racisme tegen Nederland had ingediend bij de Verenigde Naties. Nederland zou zich volgens het parlement op het eiland met de steunvoorwaarden „neokoloniaal” gedragen. In juni werd de steun aan Sint Maarten hervat.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Lockdown leidt tot minder drukte op de weg en in openbaar vervoer