In beeld

Na tien jaar Kim Jong-un gaat Noord-Korea zelfverzekerd de toekomst tegemoet

Op vrijdag 17 december is het precies tien jaar geleden dat Kim Jong-un aantrad als leider van Noord-Korea. Destijds dachten veel analisten dat de jonge millennial een liberale hervormer zou blijken, maar het liep anders. Kim de Derde bleek even wreed als zijn vader: hij ruimde machtige tegenstanders uit de weg en hield de beruchte strafkampen in het land in stand. Onder zijn leiding ontwikkelde Noord-Korea een waterstofbom en intercontinentale raketten die de VS en Europa kunnen raken. Hij werd de eerste Noord-Koreaanse dictator die een zittend Amerikaans president ontmoette. Overigens wordt vrijdag vooral gerouwd in Pyongyang, vanwege de gelijktijdig vallende tiende sterfdag van Kim Jong-il (1941 - 2011).
Kim Jong-un staat in 2015 op een besneeuwde bergtop van de Paektusan. De berg heeft een mythische betekenis voor zowel Noord- als Zuid-Koreanen. Volgens Noord-Koreaanse staatsmythologie zou Kim Jong-il er geboren zijn - waarna een nieuwe ster aan de hemel verscheen.
Foto AFP
Noord-Koreanen buigen voor een mozaïek waarop de voormalige Noord-Koreaanse leiders Kim Il-sung (1912- 1994) en Kim Jong-il (1941 - 2011) te zien zijn. Vrijdag werd drie minuten stilte in acht genomen vanwege de tiende sterfdag van Kim Jong-il.
Foto Kim Won Jin / AFP
Noord-Koreanen bezoeken een kunsttentoonstelling ter ere van de tiende sterfdag van Kim Jong-il. Op dit schilderij is te zien hoe burgers huilend en schreeuwend zijn uitvaart in december 2011 bijwonen.
Foto AFP
Kim Jong-un begroet Noord-Koreanen die de kunsttentoonstelling gewijd aan zijn vader bezoeken.
Foto AFP/KCNA
Een eenheid met vrouwelijke militairen marcheert minutieus synchroon op een parade in 2018.
Foto Ed Jones / AFP
Kim begroet de troepen die deze septemberdag in 2021 deelnemen aan een militaire parade, ter ere van het 73-jarig bestaan van de krijgsmacht. Het was de derde militaire parade in een jaar tijd.
Foto AFP/KCNA
Vader des vaderlands Kim Il-sung poseert met zijn zoon en troonopvolger Kim Jong-il, wederom op de heilige berg Paektusan.
Foto AFP/KCNA
Op deze foto uit 2011 zien we Kim Jong-il bij een bezoek aan spelende kinderen. Hij wordt geflankeerd door Kim Jong-un, die dat jaar werd klaargestoomd voor de opvolging.
Foto AFP/KCNA
Noord-Korea kampt geregeld met elektriciteitstekorten en stroomuitval, zelfs in het moderne Pyongyang. De beelden van de leiders blijven echter te allen tijde verlicht.
Foto Ed Jones / AFP
Kim Jong-un kijkt in 2017 toe hoe de middellangeafstandsraket Hwasong-12 wordt getest. Dat jaar deed Noord-Korea zo veel raketproeven dat de Amerikaanse president Donald Trump Kim uitmaakte voor "little rocket man" en dreigde met "fire and fury".
Foto AFP/KCNA
Iets meer dan twee maanden na zijn aantreden bezoekt Kim Jong-un een kogelfabriek in Pyongyang. Even de waren testen mocht niet ontbreken.
Foto AFP/KCNA
Eind 2019 gingen beelden van Kim Jong-un die met een wit paard reed door het gebied rond de Paektusan de hele wereld over.
Foto AFP/KCNA
Tijdens een jubileum in 2012 ontmoet Kim Jong-un leden van de Koreaanse Kinderunie in het Kim Il-sungstadion. De kinderen die het voorrecht hadden de Grote Leider te treffen hielden het niet droog.
Foto AFP/KCNA
Tijdens een massabijeenkomst juichen keurig geklede aanwezigen en zwaaien zij met vlaggen en bloemen terwijl zij langs een balkon lopen waarop Kim Jong-un de menigte overziet.
Foto Ed Jones / AFP
Een lachende Kim Jong-un wordt aangeklampt door emotionele militairen van Eenheid 851. Zij hebben even daarvoor een militaire oefening met meerdere raketwerpers gedemonstreerd.
Foto AFP/KCNA
In september 2018 bezoekt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Pyongyang, waar hij met Kim Jong-un in een open auto door de straten rijdt. Eerder dat jaar gingen beelden waarop de leiders hand in hand de grens tussen Noord- en Zuid-Korea overstapten de wereld over.
Foto AFP/KCNA
Kim Jong-un en Donald Trump schudden elkaar in juni 2018 de hand in Singapore. Het was de eerste keer dat een Noord-Koreaanse leider een zittend Amerikaans staatshoofd ontmoette. Hierna volgden nog twee ontmoetingen, maar uiteindelijk liepen de onderhandelingen vast.
Foto Evan Vucci / AP
In een grauw Rason beginnen mensen aan hun dag. Terwijl Pyongyang een relatief moderne metropool is, moeten steden en dorpen buiten de hoofdstad het vaak met heel wat minder voorzieningen stellen.
Foto Ed Jones / AFP
Een bus passeert het Kim Il-sungplein, waar de vlag van de Koreaanse Arbeiderspartij te zien is. Naast de vertrouwde hamer en sikkel die de arbeiders en boeren symboliseren prijkt hier ook een penseel, voor de intellectuele klasse.
Foto Ed Jones / AFP
Aan de Zuid-Koreaanse zijde van de grens met Noord-Korea is een zee van lintjes aan een hek geknoopt. Hierop zijn vooral wensen geschreven voor vrede en hereniging met Noord-Korea.
Foto Jung Yeon-je / AFP