Moet schaakbord op Max Euweplein verdwijnen?

Talk of the Town | Amsterdam Overlast is de reden om bij de herinrichting van het Max Euweplein, nabij het Leidseplein in Amsterdam, het schaakbord weg te halen. Maar „de ziel van Max Euwe” verdwijnt daarmee ook.

Schaakmeester Hans Böhm (l.) speelt op het Max Euweplein tegen een personage uit De Nachtwacht (2014).
Schaakmeester Hans Böhm (l.) speelt op het Max Euweplein tegen een personage uit De Nachtwacht (2014).

Niet de minsten hebben hun steun uitgesproken voor het levensgrote schaakbord op het Max Euweplein, het pleintje tussen De Balie en de brug naar het Vondelpark. „Mensen die niet eens weten hoe je het paard verplaatst, beslissen nu dat het schaakbord weg moet”, twitterde schaakgrootmeester Anish Giri. Hij riep mensen op de petitie te tekenen voor het behoud van het schaakbord. Giri’s online zet had effect: donderdag waren er al ruim 1.800 handtekeningen verzameld.

Lees ook, van de rubriek ‘Op het bordje’: Max Euweplein

Het Max Euweplein, vernoemd naar de enige Nederlandse wereldkampioen schaken, wordt herontwikkeld. Dat gebeurt onder meer om overlast tegen te gaan. In de plannen van de gemeente wordt er vergroend en het asfalt van het fietspad omgezet in klinkers. Maar in de plannen verdwijnt het iconische schaakspel ook. Als vervanging komen er vier schaaktafeltjes.

Over de plannen zijn gesprekssessies georganiseerd met gemeente, bewoners, ondernemers en schakers, zo ook deze week. De ondernemers balen van overlast rond het bord van dronken mensen. Het plein is niet aantrekkelijk zo, vinden zij.

Eddy Sibbing ontkent dat niet. Hij is manager van het Max Euwecentrum, het schaakmuseum. „Het is een kleine groep, die het voor de grote meerderheid verpest.” Dat ziet ook Pascal van den Noort, die al 40 jaar aan het plein woont. „Het bord trekt ook mensen aan die nergens anders terecht kunnen maar niet zoveel met schaken hebben. Wat bied je hen nu aan?”

De belevenis van met zijn allen om zo’n bord kijken. Dat hóórt bij het Max Euweplein

Jürgen Vijfschaft schaakt hier sinds 1997

„De ziel van Max Euwe dreigt van het plein te verdwijnen”, zegt Jürgen Vijfschaft. Hij schaakt al sinds 1997 op het plein. Hij en tientallen andere schakers staan bekend als De Pleinschakers. „De belevenis van met zijn allen om zo’n bord kijken. Toeristen die langslopen en vol verwondering blijven staan. Dat hóórt bij het plein. Met kleine tafeltjes gebeurt dat niet.”

Sibbing is het daarmee eens. „Voor ons museum betekent het ook meer aanloop. Mensen zien dat schaakbord, en het standbeeldje van Max Euwe erachter, en komen dan bij ons kijken. Ik ben bang dat dit weg gaat vallen.”

Maar die aanloop is nu ook niet goed, zegt bewoner Van den Noort. „Het plein is mislukt.” Hij wijst op de beperkte ruimte voor voetgangers en het chaotische fietspad. 25 jaar geleden werd het grote schaakbord geplaatst. „Alleen, het bord is onhandig. Als je het weghaalt op de plek waar het nu ligt, creëer je meteen ruimte voor voetgangers.”

Jubileumjaar museum

Voor Sibbing van het Max Euwecentrum zou het verdwijnen van het bord een treurig einde van het jaar zijn. Het centrum viert namelijk zijn 35-jarig jubileum. In 2016 werd de subsidie stopgezet en hij is trots dat het gelukt is het centrum overeind te houden. Sibbing hoopt dat het bord „een paar meter verplaatst wordt om voetgangers vrij baan te geven”. Ook Pleinschaker Jürgen Vijfschaft hoopt op inkeer. „We hebben een heel plan gemaakt om de overlast tegen te gaan. Laat ons dat uitvoeren.”

In het voorjaar worden de plannen besproken in de stadsdeelcommissie en is het stadsdeelbestuur aan zet. Opvallende pionnen op het speelbord: Jan Timman, die andere grote schaakgrootmeester, heeft de petitie voor behoud ondertekend. Zijn dochter Dehlia Timman is sinds een halfjaar voorzitter van stadsdeel Centrum.

Lees ook: Schaken is smart, sexy en big business

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.