Kabinet wil suikertaks en geen btw op groente en fruit

Een suikertaks en een verlaging naar 0 procent van de btw op groente en fruit. Hoewel hiervoor eerder geen meerderheid in de Tweede Kamer leek te zijn, is het kabinet Rutte IV van plan frisdranken met suiker duurder te maken en groente en fruit goedkoper – iets waar gezondheidsorganisaties al langer op aandringen maar niet voor elkaar kregen in het Preventieakkoord met de voedingsindustrie.

Ook de accijnzen op tabak gaan omhoog. Daarentegen wordt alcohol makkelijker verkrijgbaar doordat het verbod op ‘blurring’ – het wijntje bij de kapper – verdwijnt. Met de industrie wil het kabinet bindende afspraken maken over gezondere voeding. Welke is niet duidelijk, maar gedacht kan worden aan minder zout, suiker en vet en minder reclame voor ongezonde producten.

Met de industrie wil het kabinet verder bindende afspraken maken over gezondere voeding. Welke is niet duidelijk, maar gedacht kan worden aan minder zout, suiker en vet en minder reclame voor ongezonde producten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet krijgt nieuwe minister van Volkshuisvesting en wil verhuurderheffing afschaffen