Recensie

Recensie Podcast

De sfeer in de gevangenis is aan het veranderen

Medewerkers van gevangenissen kampen met personeelstekorten en meer gevaarlijke situaties dan voorheen. Argos gaat op onderzoek uit.

Podcastmaker Marjolijn knol, je weet wel, van de podcasts Binnen- en Buiten de Muren over (ex-)gedetineerden, bezocht voor Argos opnieuw diverse instellingen, om antwoord te krijgen op de vraag: is de bajes van nu wel voorbereid op de gevangenen van de toekomst?

Op papier gaat het wel goed met de criminaliteit in Nederland, die al jaren daalt. Maar de cijfers zeggen niet alles. De delicten die gepleegd worden en de psychologische problemen waarmee gevangenen kampen zijn ernstiger. Er is een toename van geweldigsincidenten binnen de gevangenismuren en de hoge werkdruk heeft effect op de kwaliteit van de behandelingen.

In een intieme audioreportage onderzoekt Knol de veranderende sfeer in de gevangenis en de manier waarop medewerkers omgaan met zware persoonlijkheidsproblematiek onder gevangenen.

‘De nieuwe gedetineerde’, Argos, wekelijks afleveringen, VPRO/Human.