18 jaar cel voor echtgenoot Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja

Sergej Tichanovski De 43-jarige blogger en activist werd in mei 2020 gearresteerd in aanloop naar de Wit-Russische presidentsverkiezingen. Hij had vlak daarvoor aangekondigd het op te willen nemen tegen machthebber Aleksandr Loekasjenko.
De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja houdt de foto van haar man Sergei Tichanovski in de lucht.
De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja houdt de foto van haar man Sergei Tichanovski in de lucht. Foto Clemens Bilan/EPA

Een Wit-Russische rechtbank heeft Sergej Tichanovski, de man van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Dat melden internationale persbureaus dinsdag. Hij wordt bestraft voor het „organiseren van massale onrust” en het „aanzetten tot sociale haat”.

Tichanovski werd in mei 2020 gearresteerd in aanloop naar de Wit-Russische presidentsverkiezingen. De 43-jarige videoblogger en activist had vlak daarvoor aangekondigd het op te willen nemen tegen machthebber Aleksandr Loekasjenko. Tegenover de rechtbank hield hij zijn onschuld vol.

Na de arrestatie van haar man besloot Tichanovskaja zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen. De zittende president Loekasjenko won deze met een overweldigende meerderheid, al geloofde vrijwel niemand de uitslag. De verkiezingsfraude leidde in het hele land tot grootschalige protesten, die door de autoriteiten hardhandig werden neergeslagen. Zelf vluchtte Tichanovskaja in augustus 2020 naar Litouwen om te voorkomen dat ook zij door het regime van Loekasjenko zou worden vervolgd.

Loekasjenko vervolgt tegenstanders

Vijf medestanders van Tichanovski verschenen dinsdag eveneens voor de rechtbank. Zij kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van veertien tot zestien jaar. De afgelopen maanden verdwenen meerdere tegenstanders van Loekasjenko voor langere tijd achter de tralies. Onder anderen de prominente activisten Maksim Znak en Maria Kolesnikova moeten elf jaar uitzitten voor „het oprichten van een extremistische organisatie”.

Tichanovskaja reageert op Twitter op de veroordeling van haar man. Volgens haar neemt „de dictator publiekelijk wraak op zijn sterkste tegenstanders”. Loekasjenko zou hopen „de repressie in stilte voort te kunnen zetten” door „politieke gevangenen achter gesloten deuren te berechten”. Maar, stelt ze: „De wereld kijkt mee. We zullen niet stoppen.”

Twitter avatar Tsihanouskaya Sviatlana Tsikhanouskaya My husband, Siarhei Tsikhanouski, is sentenced to 18 years in prison. The dictator publicly takes revenge on his strongest opponents. While hiding the political prisoners in closed trials, he hopes to continue repressions in silence. But the whole world watches. We won’t stop. ✊ https://t.co/hdnHj8y6HZ