Burgemeester schoof integriteitskwesties terzijde

Datacentrum in Zeewolde Het raadslid dat de kwesties aankaartte, is geroyeerd en mag niet meestemmen over de komst van een Facebook-datacentrum in Zeewolde.

In Zeewolde zou een nieuwe datacentrum van Facebook moeten verrijzen.
In Zeewolde zou een nieuwe datacentrum van Facebook moeten verrijzen. Foto Eric Brinkhorst

De burgemeester van Zeewolde, Gerrit Jan Gorter, heeft twee meldingen over mogelijke integriteitskwesties rond de komst van een groot datacentrum van Facebook (nu Meta) naar zijn gemeente zonder onderzoek afgedaan. Rob Smeets, kritisch gemeenteraadslid voor het lokale Zeewolde Liberaal, kaartte de kwesties in september dit jaar aan bij Gorter, maar werd kort daarna door zijn partijvoorzitter geroyeerd. Eén van de meldingen ging over mogelijke zakelijke belangen van die voorzitter.

Lees ook het onderzoeksverhaal: De komst van het enorme Facebook-datacentrum raakt aan nagenoeg alle belangen in Zeewolde

Donderdag 16 december is in de gemeenteraad van Zeewolde de beslissende stemming over de komst van Facebook naar Flevoland. De vervanger van Smeets in de raad is een verklaard voorstander, terwijl Smeets niet, of tegen, zou hebben gestemd. Dat kan het verschil maken. De 19-koppige gemeenteraad is sterk verdeeld over de komst van het datacentrum, dat een groot beslag legt op ruimte, water en groene energie.

Smeets stapte in september tweemaal naar de burgemeester wegens vermoedens van belangenverstrengeling. De eerste keer was dat vanwege mogelijke zakelijke belangen van zijn partijvoorzitter Cees Steijger bij de komst van het datacentrum. Smeets volgde in februari 2020 Steijger op als raadslid voor Zeewolde Liberaal, omdat Steijger een grote klus had aangenomen bij Zeewolde Zakelijk, het ondernemersloket en grondbedrijf van de gemeente. Smeets vertelde de burgemeester dat hij mogelijk niet wilde stemmen over het datacentrum, omdat hij bij zijn partijvoorzitter, die uitgesproken vóór de komst van de ‘hyperscale’ is, dubbele belangen vermoedde.

De tweede melding ging over een bungalowpark in de buurt waar het datacentrum moet verrijzen. Een vertegenwoordiger van het park zei, toen dat nog niet bekend was, tegen Smeets dat Facebook naar Zeewolde zou komen en suggereerde dat er een baan voor het gemeenteraadslid te regelen zou zijn bij of rond het datacentrum.

Het kritische gemeenteraadslid werd kort daarna geroyeerd door zijn partijvoorzitter. De directe aanleiding zou een conflict binnen een nieuw te vormen fusiepartij zijn geweest.

Burgemeester Gorter laat via zijn woordvoerder weten dat hij navraag heeft gedaan naar de aantijgingen van Smeets en dat betrokkenen alles ontkennen. Steijger en de vertegenwoordiger van het bungalowpark beamen dat. Het oordeel van Gorter is dat het oud-raadslid „niet bestaande” integriteitskwesties meldde. Een diepgravender onderzoek naar de kwesties was daarom niet nodig, aldus Gorter.

Rob Smeets zegt dat hij alles volgens het boekje heeft gemeld, maar dat de burgemeester als hoeder van de integriteit ernstig tekort is geschoten. „Hij heeft niets onderzocht en ik ben als zogenaamd lastig raadslid aan de kant gezet. Dat is al zorgelijk als het gaat om losliggende stoeptegels. Maar nu gaat het over een miljardeninvestering van een van de grootste bedrijven ter wereld.” Door het royement van Smeets zijn de stemverhoudingen in de raad immers gewijzigd in het voordeel van Facebook.