Uber betaalde mee aan chauffeurslobby

Chauffeurs Taxibedrijf Uber geeft financiële ondersteuning aan taxichauffeurs. die zich verzetten tegen een recente uitspraak van de rechter, die bepaalde dat Uber zijn vierduizend Nederlandse chauffeurs in dienst moet nemen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Taxibedrijf Uber geeft financiële ondersteuning aan taxichauffeurs die zich verzetten tegen een recente uitspraak van de Nederlandse rechter. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Het achtergrondverhaal: Uber lobbyt in stilte tegen ongunstig vonnis

In september bepaalde de Amsterdamse rechter in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV dat Uber-chauffeurs geen zelfstandige ondernemers zijn, maar werknemers. Op dit moment werken er vierduizend Nederlandse taxi-chauffeurs voor Uber als zzp’er.

Vorige maand richtte een groepje Uber-chauffeurs de Stichting voor Zelfstandige Chauffeurs op, die de groep chauffeurs vertegenwoordigt die liever als zelfstandige voor Uber wil blijven werken. Zij waren daartoe aangemoedigd door het management van Uber.

Uber betaalde onder meer de notariskosten voor het oprichten van de stichting en de inzet van communicatiemedewerker Eelco van Ravenswaaij, een ervaren drank- en tabakslobbyist, die een pr-campagne op touw zette. Met de lobby probeert Uber ervoor te zorgen dat de uitspraak in hoger beroep, dat in de loop van volgend jaar dient, wordt teruggedraaid.

Uber zegt de groep financieel te ondersteunen om zo „een vuist te kunnen maken tegen het professionele en kapitaalkrachtige FNV”, aldus Maurits Schönfeld, directeur van Uber Noord-Europa.

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam is kritisch op de actie van Uber. „Dat Uber zelf de oprichting van de belangenvereniging voor chauffeurs heeft betaald geeft te denken”, zegt Verhulp. „Dat doet de geloofwaardigheid van deze ‘vakbond’ geen goed.”

Ubers stille lobby pagina E10-E11