Shell vertrekt definitief naar Londen: aandeelhouders stemmen voor verhuizing

Gasbedrijf Het hoofdkantoor van Shell vertrekt uit Den Haag. Het oliebedrijf zal zich fiscaal en fysiek vestigen in Londen. Daarmee wordt Shell een Brits bedrijf.
Het Shell-hoofdkantoor verhuist naar Londen.
Het Shell-hoofdkantoor verhuist naar Londen. Foto Robin Utrecht / ANP

Shell vertrekt definitief uit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Vrijdag hebben de aandeelhouders ingestemd met de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen. Het olie- en gasbedrijf wordt volledig Brits. Shell zal zich fysiek en fiscaal in Londen vestigen: ‘Koninklijke’ en ‘Nederlandse’ verdwijnen uit de bedrijfsnaam. Topman Andrew Mackenzie benadrukte op de aandeelhoudersvergadering dat het bedrijf niet alle banden verbreekt met Nederland. De aandelen blijven nog genoteerd op de Amsterdamse beurs en enkele bedrijfsonderdelen, zoals de technologiedivisie, blijven in Nederland.

Lees ook dit artikel: Het logische vertrek van ieders favoriete boksbal

Vorige maand verraste Shell het demissionaire kabinet met het nieuws uit Nederland te willen vertrekken. In allerijl probeerde demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken, VVD) het bedrijf op andere gedachten te brengen. Ook peilde de VVD bij andere partijen of ze alsnog voor het afschaffen van de dividendbelasting zouden zijn als ze daarmee een verhuizing van Shell konden afwenden. Daarvoor bleek opnieuw weinig politieke steun: drie jaar geleden moest het kabinet het plan voor het afschaffen van de dividendbelasting al intrekken onder druk van de Tweede Kamer.

In het Verenigd Koninkrijk heft de overheid geen dividendbelasting, dat speelt mogelijk mee in het besluit van Shell om uit Nederland te vertrekken. Het bedrijf zelf noemt de huidige duale aandelenstructuur als voorname aanleiding voor de verhuizing: het wil die versimpelen door de in Amsterdam genoteerde A-aandelen (in euro’s) en B-stukken (in Britse ponden) samen te voegen. Shell zegt te hopen dat het zo slagvaardiger kan opereren.

Banen schrappen

Vorig jaar kondigde Shell aan wereldwijd zeven- tot negenduizend van de 83.000 wereldwijde banen te schrappen. In Nederland heeft het bedrijf zo’n negenduizend mensen in dienst. Onduidelijk is wat het vertrek voor die medewerkers betekent; aanvankelijk zal alleen de bestuurlijke top van Shell naar Londen gaan.

Op de vergadering vrijdag in Ahoy drongen diverse aandeelhouders aan op een duurzamere koers van Shell. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorig jaar mei dat het gasbedrijf de netto-uitstoot van broeikasgassen met 45 procent moet reduceren in 2030. De zaak werd aangespannen op initiatief van Milieudefensie. Shell gaat in hoger beroep tegen die uitspraak. Het besluit naar Londen te verhuizen, staat volgens het bedrijf los van de rechtszaak.

Lees ook deze analyse: Ook Shell moet zich van rechter aan Akkoord van Parijs houden