AVR koopt noodlijdende afvalverwerker AEB

Afval Met de verkoop van afvalverwerker AEB aan het Rotterdamse AVR lost de gemeente Amsterdam een hoofdpijndossier op.

De Amsterdamse afvalverwerker AEB komt voor 450 miljoen euro in Rotterdamse handen.
De Amsterdamse afvalverwerker AEB komt voor 450 miljoen euro in Rotterdamse handen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Rotterdamse afvalbedrijf AVR koopt de Amsterdamse afvalverwerker AEB voor 450 miljoen euro. Dat heeft de gemeente Amsterdam, nu nog eigenaar, woensdag bekendgemaakt. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt moet de verkoop nog goedkeuren.

Met de verkoop lost de gemeente Amsterdam een hoofdpijndossier op dat al jaren voortsleept. Het Amsterdamse afvalbedrijf belandde in de zomer van 2019 in de financiële problemen, nadat vier van zijn zes verbrandingsovens uit veiligheidsoverwegingen werden gesloten.

Die sluiting, voortgekomen uit achterstallig onderhoud, leidde tot een landelijke afvalcrisis. Ook werd gevreesd voor een faillissement van het bedrijf. In dat geval zou de gemeente Amsterdam honderden miljoenen euro’s verlies hebben gemaakt. Het faillissement werd afgewend dankzij noodkredieten van verschillende banken.

Grote meningsverschillen

De gemeente Amsterdam besloot datzelfde jaar, als enige aandeelhouder, dat het bedrijf in particuliere handen moest komen. Het verkoopproces liep echter vertraging op vanwege de coronacrisis. NRC onthulde eerder dat de moeizame verkoop ook te maken had met grote meningsverschillen tussen stadsbestuurders.

Nu koopt AVR, dat zelf in handen is van het Chinese investeringsbedrijf Cheung Kong, de Amsterdamse afvalverwerker dus. Meer partijen bleken geïnteresseerd in de koop, maar het Rotterdamse bod was het hoogst, aldus Amsterdam.

Van de opbrengsten lost de gemeente vooral schulden van het afvalbedrijf af – ook schulden die het aan de gemeente zelf heeft. Daarna blijft nog ongeveer 60 miljoen euro voor de gemeente over.

Een belangrijke verkoopvoorwaarde is dat de komende twee jaar geen gedwongen ontslagen vallen als gevolg van de overname. Ook blijft het bestaande sociaal plan van kracht tot 1 juli 2024. Bij AEB, dat is gevestigd in de Amsterdamse haven, werken 320 mensen.

AVR werd acht jaar geleden voor bijna 1 miljard euro gekocht door Cheung Kong. De Nederlandse marktleider wekt energie op uit afval, die vervolgens wordt geleverd aan de Rotterdamse haven en stadsverwarming door heel Nederland. Ook AEB is een grote opwekker van elektriciteit.

Onderzoek

Eerder deze week verschenen de conclusies van een onderzoek dat Amsterdam heeft ingesteld naar de gang van zaken omtrent het afvalbedrijf. Daaruit bleek dat de gemeente jarenlang te veel bezig is geweest met de eigen financiële positie, en niet met het onderhoud en de staat van de afvalovens. Dat leidde uiteindelijk tot de gedeeltelijke sluiting van het bedrijf.