Ook VK en Australië besluiten tot diplomatieke boycot van Winterspelen in Beijing

Oeigoeren Na de VS heeft ook Australië besloten om geen regeringsafgevaardigden te sturen naar de Winterspelen in Beijing. Aanleiding zijn mensenrechtenschendingen in de westelijke provincie Xinjiang.
Na de Verenigde Staten besluiten ook het Verenigd Koninkrijk en Australië tot een diplomatiek boycot van de Spelen in Beijing.
Na de Verenigde Staten besluiten ook het Verenigd Koninkrijk en Australië tot een diplomatiek boycot van de Spelen in Beijing. Foto Aly Song/Reuters

Na de Verenigde Staten zullen ook het Verenigd Koninkrijk en Australië de Olympische Winterspelen in 2022 in Beijing diplomatiek boycotten vanwege schending van mensenrechten in China. Dat hebben de Australische premier Scott Morrison en de Britse premier Boris Johnson woensdag afzonderlijk van elkaar gezegd, schrijven onder meer The Sydney Morning Herald en The Guardian. Ook andere regeringsleiders, onder meer van Japan, overwegen om geen regeringsafvaardiging naar het evenement te sturen.

Als belangrijke reden voor de boycot noemde premier Morrison de behandeling van Oeigoeren en andere moslims in de westelijke provincie Xinjiang. Zij zitten daar opgesloten in door China opgerichte ‘heropvoedingskampen’, waar ze worden gedwongen de Chinese taal Mandarijn te leren en worden ‘gered’ van terroristische neigingen. Verder is Morrison kritisch op China’s recente „golf aan handelsbeperkingen” tegen Australië en het „weigeren” hierover telefoontjes te beantwoorden van Australische ministers. „Het is dus niet verwonderlijk dat Australische regeringsfunctionarissen niet naar China gaan voor de Spelen”, aldus de premier.

Johnson zei woensdag in het Britse Lagerhuis dat geen enkele Britse minister of vertegenwoordiger zal afreizen naar de Spelen en er zodoende „effectief” sprake is van „een diplomatiek boycot”. Volgens hem heeft de Britse regering „geen aarzeling” om zich uit te spreken over de schending van mensenrechten in China. Wel zei hij in een sportief boycot geen heil te zien: „dat blijft de lijn van de regering”.

Verenigde Staten

De Amerikaanse president Joe Biden ging Johnson en Morrison eerder deze week voor. Ook voor Washington is aanleiding voor de boycot de situatie in Xinjiang, waar volgens de VS sprake is van een „genocide” van moslimminderheden. China reageerde de afgelopen dagen ontstemd op de boycots. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beloofde dinsdag tijdens een persconferentie „resolute tegenmaatregelen” in reactie op het Amerikaanse besluit, terwijl de Chinese ambassade in Canberra Australië woensdag heeft opgeroepen om de diplomatieke betrekkingen weer vlot te trekken.

Nederland heeft nog geen besluit genomen over een diplomatiek boycot van de Spelen. Demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) zei dinsdag in de Tweede Kamer hierover eerst met andere Europese lidstaten in gesprek te willen en het belangrijk te vinden dat de EU „als één” optreedt. Een motie van D66 om geen regeringsafvaardiging te sturen kreeg twee weken terug nog geen steun van de Kamer.

Ook in Nederland ligt een boycot van de Winterspelen in Beijing op tafel