In beeld

Grijze dorpen door uitbarsting van vulkaan Semeru op Java

Zaterdag was er op het Indonesische eiland Java een uitbarsting van de hoogste vulkaan van het eiland: Semeru. Niet alleen werden omliggende dorpen bedekt met een dikke laag as, maar de uitbarsting leidde ook tot 34 doden, zeventig gewonden en tientallen vermisten. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
Een Indonesische militair loopt langs een beschadigde vrachtauto in het dorp Sumberwuluh op het Indonesische eiland Java. De vrachtwagen is beschadigd door een uitbarsting zaterdag van de in het dorp gelegen vulkaan Semeru.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Uitzicht op Semeru, die dinsdag nog steeds vulkanisch materiaal uitstoot. Semeru is de hoogste vulkaan van Java (ruim 3.600 meter). Het dodental door de uitbarsting van zaterdag is inmiddels opgelopen tot 34. Zeventig mensen zijn gewond en bijna dertig mensen worden nog vermist.
Foto Trisnadi/AP
Een dorpeling draagt een kind en anderen redden hun bezittingen. Meerdere dorpen in de omgeving van vulkaan Semeru zijn bedekt met een dikke laag as. De Indonesische autoriteiten adviseren inwoners dringend om minstens vijf kilometer van de krater van de vulkaan vandaan te blijven.
Foto Juni Kriswanto/AFP
Een medewerker van de Mount Semeru Volcano Observation Post (PPGA) in Sumberwuluh maakt een markering op een seismograaf. Indonesië ligt in de 'ring of fire', een gebied in de Grote Oceaan met bijna 130 actieve vulkanen. In dit gebied komen ook veel aardbevingen voor.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Geëvacueerden in de moskee van Sumberwuluh. Meer dan 1.500 mensen zijn ontheemd geraakt en naar tijdelijke opvangcentra gebracht, zoals moskeeën en kantoren.
Foto Juni Kriswanto/AFP
Een luchtfoto van huizen in Sumberwuluh. Het zoeken naar vermisten is lastig door de dikke laag as en door de instorting van een brug die twee plaatsen met elkaar verbond.
Foto Zabur Karuru/Reuters
Inwoners van Sumberwuluh evacueren hun geiten.
Foto Juni Kriswanto/AFP
Huizen en bomen aan de voet van Semeru zijn bedekt met een dikke laag as. Semeru is afgelopen jaar al meerdere keren uitgebarsten.
Foto Aman Rochman/AFP
Reddingswerkers stuiten op een voet van een slachtoffer van de vulkaanuitbarsting. Maandagmorgen was er opnieuw een uitbarsting van Semeru. Die was dit keer klein, maar het reddingswerk moest er wel tijdelijk door gestaakt worden. Inmiddels is het werk hervat.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Een beschadigd en met as bedekt huis in Sumberwuluh. Sommige Indonesiërs van wie dierbaren zijn vermist door de vulkaanuitbarsting, hebben op Facebook foto's van de vermisten geplaatst met smeekbedes om informatie over waar ze zouden kunnen zijn.
Foto Juni Kriswanto/AFP
Momenteel bemoeilijken sterke wind en heftige regen het werk van de reddingswerkers.
Foto Anmar/EPA
Een inwoner rijdt met zijn brommer op een weg bedekt met vulkanische as.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
„Ik hoop nog steeds mijn zoon te vinden (...) Elke keer als ik hoor dat er een slachtoffer is gevonden, hoop ik dat het mijn zoon is", zei Maskur Suhri, een inwoner van Sumerwuluh, tegen persbureau AP. „Er is een zeer kleine kans dat hij het heeft overleefd. Misschien is dat zijn lot, maar ik hoop hem toch te vinden, al was het maar zijn lichaam.”
Foto Zabur Karuru/Reuters