Celstraf afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi teruggedraaid tot twee jaar

Myanmar Aung San Suu Kyi is maandag veroordeeld voor opruiing en het overtreden van coronaregels. Er hangen haar meer aanklachten boven het hoofd.
Aung San Suu Kyi tijdens een persconferentie in 2019.
Aung San Suu Kyi tijdens een persconferentie in 2019. Foto AP

De gevangenisstraf van Aung San Suu Kyi, het afgezette hoofd van de Myanmarese burgerregering, is maandag teruggedraaid tot twee jaar cel. Dat schrijven internationale persbureaus. In eerste instantie kreeg Suu Kyi vier jaar celstraf, maar volgens staatsmedia heeft ze gedeeltelijke gratie van de militaire machthebbers gekregen. Of de afgezette president Win Myint, die vier jaar celstraf had gekregen, ook gratie heeft gekregen is niet bekend.

Eerder op maandag zei een woordvoerder van de militaire dictatuur tegen persbureau AFP dat Suu Kyi schuldig is bevonden aan opruiing en het overtreden van coronaregels. Volgens de woordvoerder worden beide veroordeelden nog niet naar de gevangenis gestuurd. „Ze zullen worden vervolgd vanuit de plaatsen waar ze momenteel verblijven”, aldus regeringswoordvoerder Zaw Min Tun, zonder uit te weiden wat hij daarmee bedoelt. Suu Kyi en Myint zitten in huisarrest in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw.

De democratisch verkozen regering van Suu Kyi werd op 1 februari omver geworpen door het leger, dat een scala aan aanklachten tegen haar heeft verzameld. Ze zou onder meer verkiezingsfraude hebben gepleegd, al zeggen internationale waarnemers dat ze geen misstanden hebben geconstateerd bij de verkiezingen van vorig jaar.

Junta

Suu Kyi zou er niet goed aan toe zijn, schrijft de BBC. Een woordvoerder van oppositiegroepen zou hebben gezegd dat ze „worstelt”, omdat haar een totale gevangenisstraf van 104 jaar boven het hoofd hangt. De militaire junta zou haar in de cel „willen zien sterven”. Sinds de coup van februari zijn ruim tienduizend mensen gearresteerd die zich ertegen hebben uitgesproken, stellen lokale ngo’s. Ook zouden ruim 1.300 mensen zijn omgekomen bij demonstraties.

Myanmar werd tussen 1962 en 2011 bestuurd door een militaire dictatuur. Suu Kyi werd vanaf eind jaren tachtig een sleutelfiguur van de Myanmarese oppositie, waardoor ze meerdere keren onder huisarrest werd geplaatst. Zij won in 1990 de verkiezingen, die overigens niet werden erkend door de militaire junta.

Rohingya

Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten, maar raakte de afgelopen jaren in opspraak vanwege haar ontkenning van grove mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-moslimminderheid. Gambia heeft voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag een proces aangespannen tegen Myanmar vanwege vermeende genocide op de Rohingya. Suu Kyi verscheen in 2019 voor het hof waar ze sprak van militaire optredens tegen ‘terreuracties’.