Vier Nederlanders geëvacueerd uit Afghanistan met Franse vlucht

Evacuatievlucht Bij de missie, per vliegtuig van Kabul naar Doha, zijn ook 258 Afghanen en elf Fransen geëvacueerd, en een onbekend aantal familieleden of bekenden.
Leden van de Taliban lopen in september van dit jaar over het vliegveld in Kabul.
Leden van de Taliban lopen in september van dit jaar over het vliegveld in Kabul. Foto Wakil Kohsar/AFP

Frankrijk heeft in samenwerking met Qatar meer dan 300 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, onder wie vier mensen met een Nederlands paspoort en 56 mensen met ‘een link met Nederland’. In het laatste geval gaat het dan bijvoorbeeld om mensen die als tolk voor de Nederlandse missies in Afghanistan hebben gewerkt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Bij de missie, per vliegtuig van Kabul naar Doha, zijn ook elf Fransen en een onbekend aantal familieleden of bekenden geëvacueerd. Het ging daarbij om mensen die gevaar liepen in Afghanistan wegens hun werk, zoals journalisten en burgerpersoneel bij de rekrutering van medewerkers van de Franse strijdkrachten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat twee vluchten uit Afghanistan zijn aangekomen in Qatar. Op de andere vlucht zaten ook elf Afghanen die een directe band hebben met Nederland. Volgens het ministerie reizen alle personen die in Nederland moeten zijn „binnenkort” verder.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van Buitenlandse Zaken Gisteren zijn twee vluchten uit Afghanistan aangekomen in Qatar. De mensen die daarmee zijn overgebracht reizen binnenkort door naar NL. @eenvandaag heeft hier een reportage over gemaakt die te is zien om 18.15 op @npo1 #Afghanistan https://t.co/PTAraG97Mg

Frankrijk heeft sinds 10 september in totaal tien evacuatievluchten uitgevoerd met hulp van Qatar, naar aanleiding van de machtsovername door de Taliban in augustus.

Correctie (4 december 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat er zestig Nederlanders geëvacueerd waren, op basis van door persbureau AFP verstrekte informatie. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte later dat het om vier mensen met een Nederlands paspoort en 67 mensen met ‘een link met Nederland’ ging.