Valérie Pécresse presidentskandidaat voor Franse conservatieven

Verkiezingen De 54-jarige regiobestuurder versloeg zaterdag parlementariër Éric Ciotti bij een voorverkiezing van Les Républicains (LR). Pécresse is de eerste vrouwelijke presidentskandidaat voor die partij.
Valérie Pécresse bij de voorverkiezing, naast de afgevallen kandidaat Éric Ciotti.
Valérie Pécresse bij de voorverkiezing, naast de afgevallen kandidaat Éric Ciotti. Foto Christian Hartmann/Reuters

Valérie Pécresse is de presidentskandidaat voor de Franse conservatieven voor de verkiezingen van 2022. De 54-jarige bestuurder van de regio Île-de-France, waar Parijs onder valt, versloeg zaterdag de parlementariër Éric Ciotti bij een interne voorverkiezing van Les Républicains (LR). Ze is de eerste vrouwelijke kandidaat van LR. Er werd door ongeveer 140.000 partijleden gestemd.

De voorverkiezing bestond uit twee ronden. Oud-brexitonderhandelaar Michel Barnier en oud-minister Xavier Bertrand vielen donderdag bij de eerste ronde af en spraken vervolgens hun steun uit voor Pécresse. In de tweede ronde kreeg Pécresse zaterdag 61 procent van de stemmen, de rest ging naar Ciotti. Volgens persbureau Reuters omschrijft Pécresse zichzelf als „één derde Thatcher, twee derde Merkel”.

De Franse presidentsverkiezingen worden gehouden in april volgend jaar. Uit recente opiniepeilingen blijkt volgens Franse media dat Pécresse op zo’n 10 procent van de stemmen kan rekenen. Ze komt hiermee niet in de buurt van de populariteit van de huidige president Emmanuel Macron en zijn uitdagers Marine Le Pen van de extreem-rechtse partij Rassemblement National. De radicaal-rechtse Éric Zemmour kondigde eerder deze week aan ook mee te doen aan de race.