Ouders verdachte van schietpartij op school Michigan gearresteerd

Schoolschutter Het echtpaar, dat werd gezocht door de autoriteiten, wordt grove nalatigheid verweten in verband met het bloedbad, waarbij vier leerlingen omkwamen. Het is zeldzaam dat ouders van een schoolschutter worden aangeklaagd.
Duizenden mensen namen vrijdag deel aan een wake in de plaats Oxford, Michigan, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij op een middelbare school in de plaats op dinsdag.
Duizenden mensen namen vrijdag deel aan een wake in de plaats Oxford, Michigan, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij op een middelbare school in de plaats op dinsdag. Foto Seth Herald / Reuters

De ouders van de 15-jarige jongen die ervan wordt beschuldigd dinsdag vier leerlingen te hebben doodgeschoten op een middelbare school in Oxford in de Amerikaanse staat Michigan, zijn zaterdag gearresteerd. Internationale persbureaus schrijven dat de politie hen tijdens een zoekactie vond in Detroit, de grootste stad van Michigan. De ouders, James en Jennifer Crumbley, werden vrijdag aangeklaagd voor doodslag voor hun rol bij de schietpartij. Die dag zouden ze ook worden voorgeleid, maar ze waren niet komen opdagen, ook niet na meerdere telefoontjes van hun advocaat.

„De vluchtactie en het negeren van de telefoontjes voegt zeker gewicht toe aan de aanklacht”, aldus sheriff Michael Bouchard vrijdag in een verklaring. Advocaat Shannon Smith zei vrijdag tegen persbureau AP dat het echtpaar Crumbley niet op de vlucht was, maar hun woonplaats hadden verlaten „voor hun eigen veiligheid”. Ze zouden „terugkeren om voor te komen”.

De ouders wordt nalatigheid verweten, omdat ze niet ingrepen voor het bloedbad, ondanks het feit dat ze op de hoogte waren gesteld dat een gewelddadige tekening met de tekst „overal bloed” was gevonden op het bureau van hun zoon, Ethan. Hem is onder meer viervoudige moord en terrorisme ten laste gelegd.

Volgens aanklager Karen McDonald hebben de ouders zich schuldig gemaakt aan „grove” handelingen, waaronder de aankoop van het semi-automatische vuurwapen op Black Friday als cadeau voor hun zoon. Ook zouden ze zich hebben verzet toen het bestuur Ethan enkele uren voor de schietpartij van school wilde sturen wegens gewelddadige tekeningen en notities. Het is zeldzaam dat ouders van een schoolschutter worden aangeklaagd, hoewel wapens bij schietpartijen regelmatig afkomstig zijn uit het ouderlijk huis.

Munitie op mobiele telefoon

McDonald omschreef de gebeurtenissen voor de schietpartij, de bloedigste op een school in de VS dit jaar. Onderwijspersoneel was maandag bezorgd over de verdachte nadat een leraar had gezien dat hij munitie opzocht op zijn mobiele telefoon. Nadat zijn moeder hierover was ingelicht, stuurde ze hem volgens de aanklager een sms met de tekst „Lol, ik ben niet boos op je. Je moet leren om niet betrapt te worden.”

Op de dag van de schietpartij werden briefjes gevonden met gewelddadige teksten en tekeningen. De school hield een gesprek met Ethan en zijn ouders, en eiste dat hij binnen 48 uur psychische hulp zou krijgen. De ouders vroegen hun zoon niet naar het pistool en controleerden zijn tas niet. Ook wilden ze niet dat hij de school verliet. Hij ging terug naar zijn klas, voordat de schietpartij plaatsvond.