Laatste nieuws coronacrisis

Gewonden bij coronaprotest Brussel, waterkanon en traangas ingezet

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in het weekend van 4 en 5 december is gesloten.

Volg hier: het nieuws rond de coronacrisis op maandag 6 december

Politie zet opnieuw waterkanon en traangas in bij coronaprotest Brussel

Bij een chaotisch verlopen coronamars in Brussel heeft de politie traangas en een waterkanon ingezet, melden Belgische media. Vier demonstranten en twee agenten raakten gewond bij de betoging. Er werden twintig mensen aangehouden. Volgens de politie kwamen er zo’n achtduizend betogers op de protesten af.

Toen de eerste sprekers op het eindpunt van de mars op het Schumanplein in de Europese wijk aan hun toespraken bezig waren, begonnen groepjes jongeren de politie te bekogelen met allerlei projectielen, schrijft De Morgen. Ze schoten ook vuurwerk af in de richting van de agenten. De politie reageerde daarop met traangasgranaten en een waterkanon.

Tijdens de mars werd ook straatmeubilair vernield, zijn de ramen van een aantal panden ingegooid en raakten meerdere politiewagens beschadigd.

De betogers keerden zich fel tegen de coronapas en tegen de mondkapjesplicht voor kinderen. „We willen een democratische aanpak van deze crisis, geen dictatoriale”, zeiden de organisatoren van het protest tegen persbureau Belga. „De maatregelen die nu genomen worden, zoals het Covid Safe Ticket [het Belgische coronatoegangsbewijs], zijn in strijd met onze fundamentele rechten en discrimineren. Het virus wordt niet onder controle gebracht, wel de bevolking.”

Aan de vorige grote betoging in Brussel tegen het coronabeleid op 21 november deden volgens de politie 35.000 mensen mee. Ook toen verliep het protest grimmig en chaotisch en raakten drie agenten gewond.

Update 20.08 uur: Dit bericht is geactualiseerd met de gewonden die zijn gevallen bij de protesten

Clashes tussen demonstranten en de politie tijdens een coronaprotest in Belgische hoofdstad Brussel. Foto: Olivier Hoslet/EPA

RIVM meldt 23.153 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 23.153 meldingen van positieve coronatests binnengekomen. Dat zijn er 461 meer dan een dag eerder. Het dagelijkse aantal positieve coronatests blijft daarmee onverminderd hoog met meer dan 20.000 meldingen.

Verder kreeg het instituut melding van 26 coronasterfgevallen, 30 minder dan een dag eerder. Niet al deze personen overleden per definitie het afgelopen etmaal; meldingen van overlijden kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Weer meer coronapatiënten in ziekenhuizen na twee dagen van lichte daling

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer licht toegenomen, nadat het twee dagen achtereen gedaald was. Zondag werden er 2.692 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen behandeld, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Een dag eerder waren dat er met 2.670 twaalf minder.

In totaal ligt er één coronapatiënt meer op de intensive cares in vergelijking met zaterdag: 598 versus 597. Naast de patiënten met Covid-19 liggen er nog 416 patiënten met een andere aandoening dan Covid-19 op de intensive careafdelingen van de ziekenhuizen.

In de verpleegafdelingen liggen zondag 2.094 patiënten, 21 meer dan zaterdag. Sommige patiënten stromen van de IC’s door naar de verpleegafdelingen, een ander deel wordt direct op de verpleegafdelingen opgenomen.

Prinses Beatrix test positief op coronavirus

Prinses Beatrix is positief getest op het coronavirus. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zaterdagavond laten weten. Volgens de verklaring liet de prinses zich testen omdat ze milde verkoudheidsklachten had. Zij zit nu in isolatie en „houdt zich aan de leefregels voor mensen die positief getest zijn”, zo meldt de RVD.

Mensen die nauw contact hebben gehad met de voormalige koningin, zijn op de hoogte gebracht van haar besmetting. Prinses Beatrix (83) was eind november op werkbezoek in Curaçao. Op het eiland bracht zij een bezoek aan een teststraat in Willemstad, waar ze aan verzameld personeel vertelde dat zij een boosterprik had gekregen, zo berichtte koninklijk huis-verslaggever Hans Jacobs. Ze keerde op zondagavond 28 november terug van Curaçao, op een lijnvlucht van KLM.

Twitter avatar royalblognl RoyalBlog NL Beatrix vertelt bij GGD dat ze boosterprik heeft gehaald https://t.co/buWUl7zjOy

Britse regering besluit tot nieuwe reisbeperkingen

Voor Groot-Brittannië gelden vanaf dinsdag 05.00 uur Nederlandse tijd strengere reisbeperkingen, zo heeft de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid zaterdag bekendgemaakt. De belangrijkste algemene regel is dat alle reizigers voor vertrek een Covid-test moeten afleggen. Het resultaat mag maximaal 48 uur oud zijn.

Reden voor het aangescherpte maatregelenpakket is de verspreiding van de Omikronvariant van het coronavirus. Volgens Javid is het aantal besmettingen met die variant inmiddels gestegen tot ongeveer 160 en houdt een „toenemend aantal gevallen verband met reizen”.

De Britse rode lijst - die voorschrijft dat vluchten worden geweerd en dat terugkerende Britten verplicht in quarantaine moeten - wordt aangevuld met Nigeria. De Britse regering zette eerder al tien landen uit zuidelijk Afrika op die lijst.

‘Vrije inloop’ alweer voorbij na 2.100 boosterprikken bij GGD Hollands Midden

Bij de drie priklocaties van de GGD Hollands Midden zijn zaterdag ruim 2.100 boosterprikken gezet zonder afspraak, heeft de gezondheidsdienst ‘s avonds bekendgemaakt. In Leiden kregen zaterdag 736 mensen zonder afspraak hun boosterprik, in Gouda 770 en in Alphen aan den Rijn 604, volgens de GGD. Kort nadat een bericht was uitgegaan over die aantallen, is besloten dat Hollands Midden per direct stopt met de boosterprikken zonder afspraak. Het besluit is genomen op advies van de veiligheidsregio.

De regionale dienst geeft sinds donderdag de derde prik aan zestigplussers, een actie die is opgezet omdat er meer vaccin en personeel beschikbaar is dan dat er afspraken voor een boosterprik worden gemaakt. Er is op de priklocaties een extra rij ingericht voor de vrije inloop. Daarvan werd zaterdag zoveel gebruik gemaakt dat de parkeerterreinen ‘s ochtends direct verstopt waren. De GGD Hollands Midden moest mensen zelfs oproepen niet meer naar de vrije inloop te komen. Donderdag kregen 2.000 mensen een boosterprik zonder afspraak in de regio Hollands Midden. Vrijdag ging het om meer dan 1.700 mensen.

Zaterdag bleek ook dat er veel animo is voor het faciliteren van de boostercampagne. Bij de zorgkoepel GGD GHOR zijn via een speciaal daarvoor opgezette website 6.500 aanmeldingen gekomen van mensen en organisaties die willen helpen bij de organisatie daarvan. Onder meer een sportschoolketen, horecagelegenheden, scholen, artsen en studenten zouden locaties of mankracht aanbieden. GGD GHOR laat weten „geraakt” te zijn door de gebleken steun: „Het is fantastisch dat burgers en organisaties zich in zulke groten getale aanmelden.”

Dit bericht is om 18:57 uur geactualiseerd, om daarin op te nemen dat het zetten van de boosterprikken zonder afspraak per direct wordt gestaakt bij GGD Hollands Midden.

… en protest in Utrecht

Ook in Nederland was zaterdag een demonstratie tegen de nieuwe coronamaatregelen. In Utrecht trokken zo’n vijfduizend demonstranten door de wijken Transwijk en Rivieren. Dat gebeurde onder de noemer ‘Samen voor Nederland’, uit veel van de leuzen en de banners bleek dat deelnemers ook tegen de eventuele invoering van het G2-systeem zijn. Zo waren er ook veel banners met de roep om „medische vrijheid”.

De demonstratie mocht van de gemeente Utrecht tot 15.00 uur duren. Een woordvoerder van de gemeente laat aan persbureau ANP weten dat het protest rustig is verlopen.

Demonstranten voeren actie tegen de coronamaatregelen tijdens een mars van Samen voor Nederland. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Grote demonstratie in Wenen tegen de lockdown…

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is zaterdag gedemonstreerd tegen de lockdown die in het land van kracht is, en tegen de vaccinatieplicht die de regering voorbereidt voor februari. De bewegingsbeperkende werden eerder deze week met tien dagen verlengd, door een parlementaire commissie die daarover beslist.

Volgens persbureau Reuters kwamen 40.000 demonstranten bijeen in Wenen; de politie van de stad plaatste gedurende de middag updates. In de regels voor de lockdown wordt een uitzondering gemaakt voor het recht op demonstreren. De actie tegen de lockdown bracht ook ruim duizend tegendemonstranten op de been.

Er zouden 1.200 agenten zijn ingezet om de protesten orderlijk te laten verlopen. Daarbij werd de deelnemers opgedragen een mondkapje te dragen; er werden boetes uitgedeeld aan mensen die dat weigerden. Aan het eind van het protest werd traangas ingezet tegen enkele gewelddadige deelnemers; meerdere demonstranten „die zich verzetten tegen de autoriteiten” zijn opgepakt.

De Weense politie liet weten traangas te hebben ingezet tegen demonstranten die „zich verzetten”. Foto Florian Wieser/APA/AFP

22.723 positieve tests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn tussen vrijdag- en zaterdagochtend 22.723 meldingen van nieuwe coronabesmettingen binnengekomen. Dat zijn er 1.142 meer dan het aantal positieve testresultaten (gecorrigeerd aantal) dat in het etmaal daarvoor werd gerapporteerd. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM in totaal 151.663 meldingen van positieve tests.

Verder ontving de instantie 56 meldingen over het overlijden van een Covid-19-patiënt. Dat dagelijkse cijfer wil overigens niet zeggen dat die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden; informatie over overlijdens wordt vaak met enkele dagen vertraging aan het RIVM gemeld.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

In de Nederlandse ziekenhuizen worden zaterdag 2.670 coronapatiënten behandeld. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt een afname van 58 patiënten in vergelijking met vrijdag. Vrijdag was er ook al sprake van een daling. Toen lagen er 85 minder mensen met corona in het ziekenhuis dan donderdag.

Op de intensive cares liggen zaterdag 597 coronapatiënten, zes minder dan vrijdag. Voor het eerst in bijna drie weken waren er op één dag minder dan dertig nieuwe opnames van coronapatiënten op de IC’s. Op de verpleegafdelingen liggen 2.073 mensen met corona, 52 minder dan een dag geleden.

Vrije-inlooplocaties GGD Hollands Midden voor boosterprik zitten vol

De vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda, en Leiden, waar zestigplussers zonder afspraak een coronaboosterprik kunnen halen, hebben zaterdag geen vrije plekken meer. Een woordvoerder van GGD Hollands Midden meldt dat het „erg druk” is op de locaties en dat er „veel mensen” worden weggestuurd.

In Leiden stond er om 6.30 uur al een rij mensen te wachten voor de vaccinatielocatie, terwijl die pas om 9.00 uur open zou gaan, zegt de woordvoerder. „Om 9.00 uur stond er zo’n lange rij dat de wachttijd zo’n zes uur was. In Alpen aan den Rijn en Gouda stonden er rijen van vergelijkbare lengte.”

Twitter avatar ggdhm GGD Hollands Midden Vandaag zitten alle plekken voor de boostervaccinatie op vrije inloop vol. Je kunt niet meer zonder afspraak op de vaccinatielocaties in Alphen, Gouda en Leiden terecht.  ➡ https://t.co/bzAGlDBc7d

GGD Hollands Midden kondigde vrijdag aan dat zestigplussers vanaf die dag de komende tijd zonder afspraak een boosterprik konden komen halen. „We hebben nu meer capaciteit dan dat er aan afspraken gepland staan. We willen alle open plekken graag vullen.” Het aantal open plekken varieert wel per dag, dus er is geen garantie dat iedereen die op de bonnefooi een prik komt halen er ook daadwerkelijk eentje krijgt.

Ondanks de enorme drukte, wil GGD Hollands Midden in principe doorgaan met de actie. „Maar we zijn wel geschrokken van de drukte”, zegt de woordvoerder. „Ook omdat er daardoor verkeersinfarcten ontstonden. We overleggen daarom goed met de politie. Als die het niet verantwoord vindt om door te gaan met het prikken zonder afspraak, stoppen we ermee.”

Volgens een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR is GGD Hollands Midden op dit moment de enige GGD die zonder afspraak boosterprikken zet.

Een deel van de lange rij voor de vaccinatielocatie in Gouda. Foto Ramon van Flymen/ANP

Omikronvariant vastgesteld bij 18 KLM-passagiers Zuid-Afrika van 26 november

Bij 18 van de 61 passagiers op de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika van 26 november die positief getest zijn op corona, is de Omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag. Het onderzoek dat het instituut deed naar Omikronbesmettingen op deze vluchten is hiermee afgerond.

Enkele van de met de Omikronvariant besmette KLM-passagiers hebben milde klachten, laat het RIVM weten. „Anderen niet of nauwelijks.” De mensen die geen klachten hebben mogen deze zaterdag uit isolatie. „De situatie is per persoon anders”, aldus het RIVM. „Voor de mensen die nog in isolatie zijn en niet mogen reizen wordt in overleg met de GGD en het land van eindbestemming een veilige oplossing gezocht.”

Het RIVM meldde eerder deze week al dat bij twee mensen die op 19 en 23 november positief testten op corona de Omikronvariant is aangetoond. Een van de besmette personen was niet recentelijk in het buitenland geweest, wat betekent dat deze persoon in Nederland besmet is geraakt en het virus dus al in ons land verspreid is.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC het nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland bij.

Lees hier het blog van vrijdag 3 december terug