In beeld

De ‘eenmanskathedraal’ vlakbij Madrid die na zestig jaar nog niet af is

Fotoserie Justo Gallego Martínez, de man die meer dan zestig jaar werkte aan een kathedraal nabij Madrid, is deze week op 96-jarige leeftijd overleden. Hij heeft het eindresultaat van het bouwwerk nooit kunnen bewonderen.
De Spaanse monnik Justo Gallego Martínez besloot in 1961 om een nieuwe kathedraal te bouwen. Dat deed hij als dankgebaar aan god, nadat hij een tuberculose-infectie overleefde.
Foto Gabriel Bouys/AFP
De kathedraal staat in het Spaanse dorp Mejorada del Campo, op zo'n twintig kilometer van Madrid.
Foto Gabriel Bouys/AFP
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad was een inspiratiebron voor Martínez.
Foto Gabriel Bouys/AFP
Het geraamte van achtduizend vierkante meter staat inmiddels, maar het dak moet nog worden afgemaakt. De kathedraal is nog niet open voor publiek.
Foto Gabriel Bouys/AFP
De kathedraalbouwer heeft ruim zestig jaar van zijn leven gewerkt aan de bouw. Hij begon alleen, maar kreeg later hulp van lokale bedrijven.
Foto Gabriel Bouys/AFP
Het eindresultaat heeft hij nooit mogen bewonderen. Martínez overleed op 28 november op 96-jarige leeftijd. Het is niet bekend waar hij aan is overleden.
Foto Gabriel Bouys/AFP
Justo Gallego Martínez heeft acht jaar als monnik geleefd.
Foto Gabriel Bouys / AFP
Hij nam afscheid van het monikkenleven toen bij hem besmettelijke tuberculose werd vastgesteld, zodat hij geen andere monniken zou besmetten.
Foto Gabriel Bouys/AFP
Martinéz overleefde de infectie en besloot als dank aan god een kathedraal te bouwen. Hij bouwde de kerk op het land dat hij van familie heeft geërfd.
Foto Gabriel Bouys/AFP
Na zijn overlijden wordt er verder gewerkt om het bouwwerk af te ronden. De kathedraal is nog niet in gebruik. Er is een website voor donaties door een stichting. Die ontfermt zich over de verdere realisatie van het bouwproject.
Foto Gabriel Bouys/AFP
De kathedraal is gebouwd van onder meer overtollig bouwmateriaal, beschikbaar gesteld door lokale bedrijven.
Foto Gabriel Bouys/AFP