Politie hoeft niet te stoppen met scannen van kentekens

PrivacyStichting Stichting Privacy First wil dat politie stopt met het automatisch scannen van kentekens van miljoenen passerende auto’s per dag.

De politie hoeft niet te stoppen met het automatisch herkennen en opslaan van kentekengegevens met zogeheten ANPR-camera’s – automated number plate recognition. De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag verwierp woensdag de eis van burgerrechtenorganisatie Privacy First om de opsporingsbevoegdheid binnen zeven dagen buiten werking te stellen.

Tot een inhoudelijk oordeel over de door Privacy First gewraakte toepassing van ANPR, waarbij de politie met speciale camera’s langs wegen alle kentekens van passerende auto’s mag registreren en 28 dagen mag bewaren, kwam het woensdag echter niet.

De wet die dat mogelijk maakte dateert al uit januari 2019: van een „spoedeisend belang” – noodzakelijk voor een uitspraak in kort geding – is daarom volgens de rechter geen sprake. Privacy First is er ook niet in geslaagd om „bijzondere omstandigheden” aan te voeren om „ondanks het tijdsverloop van ruim tweeënhalf jaar” dat belang aantonen.

Privacy First vindt het oordeel van de rechter „onbegrijpelijk”, „aangezien bij een dagelijkse massale privacyschending per definitie sprake is van spoedeisend belang om die schending te laten stoppen”. De stichting zal „op korte termijn” een bodemprocedure beginnen en laat weten een spoedappel te overwegen.

De circa duizend ANPR-camera’s in Nederland maken gezamenlijk zo’n vijf miljoen foto’s per dag van alle passerende auto’s. Het gebruik van de data is aan strenge voorwaarden gebonden, omdat het voornamelijk om gegevens van onschuldige burgers gaat. Volgens Privacy First houdt de politie zich ook niet goed aan die voorwaarden.

De politie maakt dankbaar gebruik van de bevoegdheid, bijvoorbeeld om verdachten sneller in beeld te krijgen. In de toekomst wil ze ook personen op de ANPR-foto’s herkennen. Dat mag nu niet, maar gebeurde toch, onthulde NRC in augustus. Volgens het WODC, een onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid, bleek het OM in enkele gevallen toch foto’s te hebben verkregen waarop personen herkenbaar konden zijn. De wet uit 2019 moet voor het einde van het jaar verlengd worden, anders vervalt deze automatisch. Het wetsvoorstel ligt in de Eerste Kamer. (NRC)