Schaal met logo en vlieg, van Off-White x Ginori 1735

Fotografie & Styling Cornelie Tollens

Mode op tafel

Op je bord Mode en servies is een logischer combinatie dan je zou denken. Een bord is een uitstekend uithangbord.

Een kleine zes jaar nadat Ann Demeulemeester was vertrokken bij haar eigen modehuis, kwam ze met een nieuw merk onder haar eigen naam. Geen mode, dit keer, maar serviezen, glas en bestek. Het idee kwam tot haar via het tuinieren, waarop ze zich na haar afscheid had gestort. Al die prachtige groenten die ze oogstte, die verdienden toch ook een mooi bord? Ze ging in zee met producent Serax, dat haar ontwerpen twee jaar geleden op de markt bracht.

Demeulemeester – overigens ook weer actief bij haar modemerk – is niet de eerste modeontwerper die zich op serviezen heeft gestort. Hermès (1990), Versace (1992), Dior (2016) en Gucci (2017) gingen haar voor.

Serviezen zijn natuurlijk ook een ideaal bijproduct voor modehuizen. Compact, relatief betaalbaar, en een goed canvas voor logo’s en herkenbare dessins. Net als bij kleding, cosmetica en accessoires worden regelmatig nieuwe collecties gemaakt. Op de cruise-collectie 2022 van de servies-tak van Dior staan figuren uit de Griekse mythologie. Het servies is gebaseerd op de cruise-collectie van Maria Grazia Chiuri, die verantwoordelijk is voor de modecollecties voor vrouwen.

Het laatste bekende modehuis dat zich op servies heeft gestort is Off-White, het merk van Virgil Abloh, ook de man achter de herenmode van Louis Vuitton. Dat laatste merk verkoopt twee sets met bordjes, geen complete serviezen.

Dat doet Off-White ook niet. Dat wil zeggen: nóg niet. In samenwerking met het Italiaanse Ginori 1735 kwam dit najaar een voorproefje van wat volgend jaar een grotere collectie moet worden: een theepot, kopje, bordje en twee serveerschalen. Stuk voor stuk klassieke modellen, waarop Abloh luid en duidelijk de merknaam heeft laten plaatsen, in graffitistijl, alsook een grapje (een vlieg). Een methode die niet wezenlijk verschilt van de manier waarop Off-White dikwijls mode maakt.

Borden van het servies 7 Jules Sandeau van Dior Maison

Onderbord ‘A’, uit het servies Virtus Alphabet van Versace

Klein bord uit het servies Ra van Ann Demeulemeester-Serax

Dinerbord van het servies Carnets d’Equateur van Hermès

Onderbord met kat (en muis) van Gucci

Fotografie & Styling Cornelie Tollens.