Een Rietveld-tafel uit een bijzonder zomerhuis

Op de veiling Elke maand een bijzonder voorwerp dat onder de hamer gaat. Dit keer een salontafel van Gerrit Rietveld.

Wat

Een unieke, door architect Gerrit Rietveld ontworpen salontafel. De 50 centimeter hoge tafel bestaat uit twee gefineerde houten cilinders waartussen een glasplaat (met een diameter van 100 cm) is bevestigd. De bovenste glasplaat is recent vervangen. Rietveld maakte de tafel voor het door hem in 1939 ontworpen zomerhuis van ondernemer Murk Lels. Deze bij Doorn op een stuk hei gelegen villa is inmiddels een rijksmonument en geldt als een gaaf voorbeeld van de vooroorlogse functionalistische bouwstijl. Richtprijs van de salontafel: 3.000-5.000 euro.

Waar

Op een online-veiling bij veilinghuis Van Spengen in Hilversum. Naast de tafel is er nog een aantal andere Rietveld-kavels afkomstig uit het zomerhuis, te weten een ladekastje, een twee-deurskast en een hallamp.

Wanneer

Kijkdagen zijn tot 6 december, op afspraak. De online veiling sluit op maandagavond 6 december.