Duitse leiders werken aan invoering vaccinatieplicht, mogelijk vanaf februari

Coronamaatregelen Het Duitse parlement moet zich nu over de vaccinatieplicht buigen. Bondskanselier Merkel liet donderdag ook weten dat er meer strenge maatregelen voor ongevaccineerden komen.
Scheidend bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie in Berlijn afgelopen maand.
Scheidend bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie in Berlijn afgelopen maand. Foto John MacDougall/Reuters

Duitsland krijgt vanaf komend voorjaar mogelijk een vaccinatieplicht. Bondskanselier Angela Merkel, haar waarschijnlijke opvolger Olaf Scholz en de leiders van de zestien deelstaten zijn het erover eens dat zo’n plicht er moet komen. Mogelijk wordt de plicht in februari van kracht, zei Merkel donderdag tijdens een persconferentie volgens internationale persbureaus. De Bondsdag moet zich er nog wel over buigen.

Bondskanselier Merkel liet verder weten dat er in alle deelstaten strenge maatregelen voor ongevaccineerden komen. Grote delen van de publieke ruimte worden alleen nog toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of recent van een besmetting zijn genezen. Op sommige plekken moet altijd een negatieve testuitslag getoond worden.

Ook zijn Merkel, Scholz en de deelstaatleiders het eens geworden over een mondkapjesplicht op scholen. Daarnaast willen de Duitse leiders dat zodra besmettingsaantallen in deelstaten boven een bepaald niveau uitkomen, discotheken en clubs hun deuren sluiten.

Merkel noemde de maatregelen nodig om de vierde golf te breken, meldt persbureau ANP. „We hadden allemaal gehoopt dat vrijwillige vaccins voldoende zou zijn. Maar vaccineren is de enige weg uit de pandemie en daarom moeten we dit besluit nemen,” aldus de bondskanselier.

Lees ook: Debat over het heikele thema vaccinatieplicht komt op gang in Europa