Recensie

Recensie Muziek

Converge en Wolfe: intense, gothische treurmars

Deel 1, dat maakt benieuwd naar wat er nog meer komt. Maar Bloodmoon I, een samenwerking van metalcoreband Converge met gothic-koningin Chelsea Wolfe, is zo goed dat het me eigenlijk geen bal kan schelen wat hierna nog komt. Alleen ‘Viscera of Men’ was misschien al voldoende: na een intro waarin het even lijkt alsof Converge ‘gewoon’ als een van de trap lazerende afwasmachine tekeer gaat, vertraagt het collectief tot een intense, gothische treurmars met spookachtige koortjes, ronddolende drumfills, houtblazers, tintelende toetsen, loeizware riffs en de hemelse/duivelse zang van Chelsea Wolfe. Raap mij maar op.

Toch is Converge op Bloodmoon I allerminst gekneveld door het langzame tempo, nu eens ploegend door een bevroren akker. En Wolfe is zeker niet ingekapseld in een metalcore-tornado. Op beide scenario’s was het risico groot. Maar dit huwelijk, in 2016 ontstaan tijdens een van de beste concerten ooit op festival Roadburn, is liefdevol, dynamisch en verpletterend.