In beeld

Barbados, voortaan een republiek, is niet meer het domein van koningin Elizabeth

Na 55 jaar is Barbados écht onafhankelijk. De voormalige Britse kolonie riep op 30 november 1966 de onafhankelijkheid uit van het Verenigd Koninkrijk, maar koningin Elizabeth II bleef daarna het staatshoofd. Tot nu. Dinsdag maakte de oude vorstin als staatshoofd plaats voor een gekozen president.
Prins Charles ontvangt een vrijheidsmedaille uit handen van Sandra Mason (72), de eerste president van Barbados. Het Caribische eiland werd dinsdag tijdens een ceremonie op het Nationale Heldenplein in de hoofdstad Bridgetown tot republiek verklaard .
Foto Randy Brooks/AFP
De wereldberoemde popzangeres Rihanna was aanwezig bij de inauguratieceremonie, waar ze werd uitgeroepen tot nationale held. De zangeres is geboren en getogen Barbadiaans.
Foto Toby Melville/Reuters
Het vliegtuig van prins Charles komt aan op het vliegveld van Christchurch. Zijn moeder, koningin Elizabeth II (95), is sinds dinsdag niet langer het staatshoofd van Barbados. De Britse monarch was niet aanwezig bij de ceremonie, maar stuurde een videoboodschap.
Foto Randy Brooks/AFP
Een Barbadiaanse visser sluit zijn werkdag af. Barbados werd op 30 november 1966 onafhankelijk van Groot-Brittannië. De Britten koloniseerden het eiland van 1627 tot 1961, na korte heerschappijperiodes van de Spanjaarden en Portugezen.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Barbados kent een grote visserijsector die de lokale bevolking en toeristen van voedsel voorziet. Met het uitroepen van de republiek ontdoen de Barbadianen zich van een belangrijk overblijfsel van het koloniale systeem, namelijk de Britse monarch als staatshoofd.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Barbados wordt gezien als mogelijk voorbeeld voor andere Caribische leden van het Britse Gemenebest. Kiezen zij straks ook voor een ander staatshoofd? Het gaat om onder meer de Bahama's, Grenada en Jamaica.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Het afscheid van het Britse staatshoofd werpt de vraagt op of het uitroepen van de republiek voldoende is om af te rekenen met de erfenis van het kolonialisme. Het eiland was ruim tweehonderd jaar een knooppunt van de trans-Atlantische slavenhandel.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Tot slaafgemaakte Afrikanen hielden de zogeheten plantage-economie in Barbados draaiende.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Paarden van de Barbadiaanse paardenraceclub baden elke dag in zee. Barbados blijft wel lid van het Gemenebest, dat een vrijwillig samenwerkingsverband is van meer dan vijftig landen.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Het Caribische eiland telt 300.000 inwoners. Volgens Sandra Mason, sinds dinsdag de eerste president van Barbados, was de tijd rijp voor een Barbadiaans staatshoofd.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Mensen zoeken hun naam op een muur met in hout gesneden namen van Barbadianen. De muur staat in het vrijheidspark van Bridgetown.
Foto Randy Brooks/AFP
Mensen komen tot rust buiten een restaurant.
Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP
Dansers bij de presidentiële inauguratie dinsdag. Koningin Elizabeth II stuurde via een videoboodschap haar beste wensen aan het Barbadiaanse volk.
Foto Jeff J Mitchell/Reuters