Recensie

Recensie Film

Ambitieus Hollands klimaatsprookje

Jeugdfilm Kapitein Nova reist terug in de tijd om de mens te waarschuwen voor een naderende klimaatramp. Het geloofwaardig vormgegeven sprookje is energiek, maar wordt nooit echt heel spannend.

Scène uit de jeugdfilm ‘Captain Nova’
Scène uit de jeugdfilm ‘Captain Nova’

Een Nederlandse sciencefictionfilm met als inzet de ondergang van de aarde. Ambitie en durf kan regisseur Maurice Trouwborst, eerder onder meer verantwoordelijk voor NPO-hit De regels van Floor, niet worden ontzegd.

In een toekomst waarin de klimaatcrisis de wereld tot een bijna onbewoonbare planeet heeft gemaakt, besluit een van de overlevenden zichzelf terug te sturen naar het jaar 2025. Haar doel is om de huidige generatie duidelijk te maken wat een ramp de mensheid te wachten staat. Het tijdreizen heeft echter een vreemd bij-effect: deze Captain Nova wordt weer een 12-jarig meisje (Kika van de Vijver). Haar onheilstijdingen maken derhalve weinig indruk op de rijke pief (Pierre Bokma) die de wereld met zijn boringen op de Noordpool net dat laatste zetje richting afgrond gaat geven.

Toch voeren optimisme en hoop, ondanks de sombere stand van zaken, de boventoon in het energieke klimaatsprookje. Met het beperkte budget wist regisseur-scenarist Trouwborst een geloofwaardige futuristische wereld te creëren, inclusief een geweer dat mensen in slowmotion laat bewegen en een vrolijk kwetterend robotje ADD (stem van Sander van de Pavert).

Door het serieuze thema op een simpele manier te brengen – de opwarming van de aarde kent natuurlijk een ingewikkelde kluwen aan oorzaken – wint Captain Nova aan zeggenschap; het verhaal wordt nergens drammerig of uitleggerig. Maar door de vaak wat simpele plotontwikkelingen wordt de familiefilm, ondanks de torenhoge inzet, ook nergens echt heel spannend.