Thuiskok

. Kleuren

Jaren geleden was ik voor een korte vakantie in het zuiden van Mexico. Tijdens een bezoek aan de eeuwenoude ruïnes van Tulum, liepen we richting de zee en voelde ik voor het eerst wat het betekent om betoverd te zijn toen ik daar het mooiste, schoonste, witste stukje strand en de helderste azuurblauwe zee zag. Andere bezoekers hadden hun zwemkleding al aan en doken in het water, de mijne lag in de auto, dus hield ik het bij natte voeten. Maar ik denk vaak terug aan dat strand dat als een verborgen paradijs achter de ruïnes verdekt ligt.

Mexico is een land vol kleuren, viel me toen al op. De landschappen, de stoffen, de ingrediënten, de gerechten, ze barsten van de kleur. Hetzelfde geldt voor Peru. Kijk alleen maar naar de indrukwekkende hoeveelheid soorten aardappels die ze daar hebben, van geel en rood tot diep paars en van alles er tussen in. Heel Latijns-Amerika is rijk aan kleuren die ze trots uitdraagt en die steeds bekender worden dankzij de keukens van de verschillende landen. Mexico en Peru domineren de culinaire ranglijsten, maar ook de andere landen laten zich niet onbetuigd en profileren zich steeds vaker. Gelukkig maar, want er valt zoveel bijzonders te ontdekken. Daarvoor hoeven we niet meteen af te reizen, want in Cocina Latina, ‘liefdevolle familierecepten’ van Stichting Wereldouders vinden we een selectie recepten uit negen verschillende landen: Mexico, Guatemala, Honduras, Peru, Bolivia, Nicaragua, Dominicaanse Republiek, Haïti en El Salvador.

Wereldouders is een stichting die kinderen in Latijns-Amerika helpt. De recepten in het boek komen van het netwerk van de stichting ter plekke en vier chefs die in het boek de gerechten maken: de Mexicaanse chef Héctor Olvera Lugo die opgroeide bij Wereldouders en nu drie restaurants in Mexico heeft, de Amsterdamse chef Nina Bogaerts wier vader uit Guatemala komt, de Nederlands-Peruaanse Katinka Lansink Dodero, bekend van het boek Mi Casa Peru, en Doris Wienk Sanchez uit de Dominicaanse Republiek. Het boek knalt, net als de landen en gerechten die het centraal stelt, van de kleur en smaak: van tamales en mole tot pan de coco en empanadas en nog zoveel meer. Ik word er heel vrolijk van.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.