Laatste nieuws coronacrisis

KNVB legt deel amateurvoetbal voor komend weekend stil

Laatste nieuws coronacrisis In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op maandag 29 november het nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland bij.

Lees verder in het coronablog van 30 november

KNVB legt deel amateurvoetbal voor komend weekend stil

De KNVB heeft een deel van de amateurvoetbalwedstrijden voor komende weekend afgelast. Dat meldt de voetbalbond maandag. Het gaat om jeugd- en seniorenwedstrijden in de prestatiegerichte A-categorie. De maatregel is een gevolg van het besluit van het kabinet om voetbaltrainingen na 17.00 uur te verbieden. Teams in de recreatieve B-categorie mogen dit weekend wel hun wedstrijden spelen.

De competities in de A-categorie zijn gericht op promotie en degradatie. Teams in deze competities trainen normaal gesproken drie of vier keer per week. De KNVB vindt dat deze teams zich zonder training onvoldoende kunnen voorbereiden op wedstrijden in het weekend.

Het is nog onduidelijk of amateurvoetbalwedstrijden in het tweede en derde weekend van december doorgaan. De KNVB laat dat besluit afhangen van mogelijk nieuwe maatregelen die de Tweede Kamer komende woensdag bespreekt. Daarnaast heeft de voetbalbond advies gevraagd van het Voetbal Medisch Centrum (VMC), dat inschat of het verantwoord is om teams wedstrijden te laten spelen als ze niet hebben getraind. Mogen de teams doordeweeks alsnog trainen tot 20.00 uur, dan kunnen alle wedstrijden in het weekend doorgaan. Versoepelt het kabinet de maatregelen niet, dan gaan wedstrijden in de A-categorie niet door en worden B-categorie wedstrijden alleen gespeeld als het VMC positief advies geeft.

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee zegt dat de KNVB een „zorgvuldig besluit wil nemen”. Enerzijds noemt hij sporten „essentieel”, juist in tijden van een pandemie, anderzijds benadrukt hij dat het spelen van alleen wedstrijden geen extra blessures moet opleveren. Van der Zee hoopt dat het kabinet woensdag alsnog besluit dat amateursporters de komende weken tot 20.00 uur mogen trainen.

Toeschouwers bij een amateurwedstrijd in Rotterdam. Foto Sanne Donders

RIVM meldt 21.552 positieve coronatests, aantal blijft constant

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 21.552 meldingen van positieve coronatests ontvangen – ruim zeshonderd minder dan een dag eerder. De coronacijfers blijven daarmee constant: het dagelijkse aantal positieve testuitslagen ligt sinds twee weken boven de twintigduizend. De GGD’s zitten momenteel tegen hun testcapaciteit aan. Het demissionaire kabinet maakte daarom vorige week bekend meer op zelftesten in te willen zetten.

Verder kreeg het RIVM melding van 33 coronasterfgevallen. Niet al deze personen overleden de afgelopen 24 uur: meldingen van overlijdens kunnen met vertraging binnenkomen bij het instituut. Het RIVM meldde zondag 45 sterfgevallen.

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten is weer toegenomen. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2.772 mensen met Covid-19, blijkt maandag uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De stijging van 130 patiënten is de grootste toename in 24 uur sinds het begin van dit jaar. Op 4 januari was sprake van een toename van 135 mensen in één dag.

Het aantal coronapatiënten op de IC’s is ook gestegen. Op die afdelingen liggen momenteel 563 patiënten, twaalf meer dan zondag. Op de reguliere verpleegafdelingen liggen 2.209 mensen met corona – een toename van 118 patiënten.

‘Ontsnapt’ echtpaar verplicht in quarantaine in ziekenhuis

Het met het coronavirus besmette echtpaar dat zondag uit een quarantainehotel nabij Schiphol is ‘ontsnapt’ en uit een vliegtuig is gehaald, zit nu verplicht in isolatie in een ziekenhuis. Dat heeft de burgemeester van Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, maandagochtend meegedeeld. Die maatregel kan de burgemeester nu ook anderen opleggen die onder de verplichte quarantaine uit trachten te komen.

Het echtpaar, een Portugese vrouw en een Spaanse man, landde vrijdagochtend op Schiphol vanuit Zuid-Afrika. Reizigers die daarvandaan komen moeten sinds die dag in quarantaine. De passagiers zijn getest, vertelt een gemeentewoordvoerder. „Mensen die positief testten en niet naar huis kunnen, zijn opgevangen in een hotel.” De vrouw testte positief op het coronavirus.

„Het echtpaar was het zat”, zegt de woordvoerder. „Ze wilden naar huis en vonden de quarantaine niet nodig.” Het koppel vertrok zondag uit het hotel. De beveiliging heeft ze dringend geadviseerd om te blijven, maar er was op dat moment geen juridische basis om ze op te pakken. „Ze hebben er geen gehoor aan gegeven en zijn uiteindelijk in een vliegtuig gestapt.”

Isolatie in ziekenhuis
De burgemeester van Haarlemmermeer heeft daarop beroep gedaan op de Wet publieke gezondheid en een beschikking tot isolatie afgegeven. „Dan is er geen vrijwilligheid en geen vrijblijvendheid meer.” De twee zijn nu opgenomen in een ziekenhuis, waar ze nu verplicht in isolatie zitten. Wie zich na zo’n beschikking niet aan de maatregel houdt, pleegt een misdrijf. Daar staat maximaal vier jaar gevangenisstraf op.

Op basis van de wet kan de burgemeester maatregelen nemen om de volksgezondheid te beschermen. De burgemeester heeft dat besluit genomen in overleg met het Openbaar Ministerie en een arts infectieziekten. De beschikking zal ook nog getoetst worden door een rechter. Zo’n besluit neemt een burgemeester niet zomaar, stelt de woordvoerder. „Dat doe je niet als iemand een griep heeft. Dit gaat om een ernstige ziekte. Op dit moment weten we nog niet hoe ernstig de Omikronvariant is.”

De burgemeester had ook een boete kunnen geven omdat het echtpaar zich niet aan de quarantaine hield. Daartoe heeft de gemeente uiteindelijk toch niet besloten, omdat het niet zoveel zin had als de mensen toch in het vliegtuig zouden gaan zitten, zegt de woordvoerder.

Veertien mensen besmet
Het stel heeft vanuit het ziekenhuis de Catalaanse zender CCMA te woord gestaan. Ze weerspreken daar dat ze zijn gevlucht en zeggen dat ze zich aan alle regels hebben gehouden.

De overige passagiers die positief testten op het coronavirus houden zich vooralsnog wel aan de quarantaineregels. Zij zijn maandag door de GGD, op verzoek van het RIVM, getest om beter onderzoek te kunnen doen naar de nieuwe variant van het coronavirus. Van veertien personen is inmiddels vast komen te staan dat ze besmet zijn met de Omikronvariant.

Dit bericht is op 29 november om 18.27 aangepast en aangevuld met nieuwe informatie.

Coronapandemie kost toerismesector opnieuw 1.700 miljard euro

De coronapandemie gaat de toerismesector in 2021 wereldwijd 2.000 miljard dollar (1.770 miljard euro) kosten. Dit bedrag is vergelijkbaar met dat van vorig jaar, meldt de toerismesector van de Verenigde Naties UNWTO maandag. De organisatie noemt het herstel van de toerismesector „fragiel” en „langzaam”.

Hoewel in Europa deze zomer een stuk meer werd gereisd in vergelijking met vorig jaar, was dat in andere delen van de wereld niet het geval „als gevolg van verschillen in reisbeperkingen, vaccinatiegraden, en het vertrouwen van reizigers”, aldus de UNWTO. Topman Zoerab Pololikasjvili zei dat landen hun coronavirusprotocollen en -maatregelen op elkaar moeten afstemmen, omdat toeristen nu vaak „in de war” zijn en „niet weten hoe ze moeten reizen”.

Suriname scherpt inreisregels voor Nederlanders aan

Vanaf maandag gelden strengere regels voor Nederlanders die naar Suriname reizen, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Nederlandse reizigers moeten niet alleen een vaccinatiebewijs en een recente negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen, maar ook op de derde dag na aankomst in Suriname een antigeentest doen. Dat zei de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zondagavond tijdens een persconferentie in de hoofdstad Paramaribo.

Als de antigeentest positief is, moet de reiziger in isolatie. Bij het verlaten van het land moeten Nederlanders laten zien dat ze die test daadwerkelijk hebben gedaan. Kunnen ze dat niet, dan krijgen ze een boete van 100 euro. Ramadhin kondigde ook aan dat de avondklok in Suriname wordt vervroegd van 23.00 uur naar 21.00 uur.

De strengere inreisregels gelden ook voor reizigers uit de Verenigde Staten. Volgens de minister hebben die nieuwe regels niets te maken met het opduiken van de Omikronvariant van het coronavirus, maar alleen met de hoge besmettingsaantallen in Nederland en de VS. In Suriname is het aantal positieve coronatesten per dag juist gedaald de afgelopen weken. Dat aantal ligt nu gemiddeld rond de veertig per dag. Tegelijkertijd is de vaccinatiegraad laag en stijgt die nauwelijks. Op dit moment is 45 procent van de Surinamers gevaccineerd.

Lees ook de artikelen uit dit dossier over Covid-19 in Suriname

Echtpaar aangehouden na ontsnapping uit quarantainehotel

De Koninklijke Marechaussee heeft zondag een echtpaar uit een vliegtuig op Schiphol gehaald nadat zij uit het quarantainehotel in Badhoevedorp waren gevlucht. Dat meldt de NOS. Het zou gaan om een man uit Spanje en een vrouw uit Portugal die richting Spanje wilden vliegen.

In het hotel vlakbij Schiphol verblijven reizigers die positief testten bij terugkomst uit Zuid-Afrika. Zij moeten verplicht in quarantaine. Juist om ervoor te zorgen dat mensen zich aan die quarantaine houden, wordt het hotel streng beveiligd door politie, marchaussee en particuliere beveiligers. Het is niet bekend hoe het echtpaar is ontsnapt. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt en de GGD zal bepalen hoe de quarantaine van het tweetal verder zal verlopen.

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag terugkwamen uit Zuid-Afrika zaten 624 passagiers, van wie 61 positief hebben getest op het coronavirus. Bij dertien van hen ging het om de Omikronvariant. Dat aantal kan oplopen, omdat de overige positieve testen nog onderzocht worden.

Het quarantaine hotel in Badhoevedorp bij Schiphol. Foto Peter Dejong/AP

Steeds meer landen bevestigen besmettingen Omikronvariant

De Omikronvariant van het coronavirus duikt in steeds meer landen op. Op zondag lieten gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk weten dat er drie gevallen van de variant in het land zijn vastgesteld. Eén van hen is inmiddels niet meer in het land maar heeft volgens de BBC wel het centrum van Londen bezocht. In Frankrijk worden acht mogelijke besmettingen onderzocht. Het gaat om mensen die recentelijk in het zuiden van Afrika zijn geweest.

In Canada zijn twee gevallen van de nieuwe variant bevestigd. Beide besmette personen waren recentelijk teruggekomen uit Nigeria. Om een verdere verspreiding van de variant te voorkomen heeft de Canadese regering een inreisverbod afgekondigd aan alle niet-Canadese inwoners die in de afgelopen twee weken in zuidelijk Afrika zijn geweest.

De regering in Botswana heeft aangegeven dat er inmiddels 19 gevallen van de Omikronvariant zijn geregistreerd. Botswana was een van de eerste landen buiten Zuid-Afrika die besmettingen door de nieuwe variant meldde. Bij die eerste besmettingen zou het gaan om afgevaardigden van een buitenlandse diplomatieke missie die Botswana bezochten.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC het nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland bij. Op zondag bleek dat er in Nederland zeker dertien mensen zijn die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus uit het zuidelijke deel van Afrika. Van de groep mensen die vrijdag arriveerde in Nederland, testten 61 positief op het coronavirus. De komende dagen zal duidelijk worden of meer van hen besmet zijn met de Omikron-variant en of dat van invloed zal zijn op de maatregelen van het demissionaire kabinet.