Nog niet duidelijk of Omikronvariant maatregelen zal beïnvloeden

Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) bij het ingelaste persmoment over de nieuwe virusvariant.
Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) bij het ingelaste persmoment over de nieuwe virusvariant. Foto Phil Nijhuis / ANP

Het demissionaire kabinet maakt zich zorgen over de nieuwe Omikronvariant van het coronavirus, maar het is nog onbekend welke gevolgen deze variant zal hebben. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei zondag dat het kabinet vooralsnog onvoldoende weet over de versie. „De variant zou besmettelijker zijn volgens experts. Wat we nog onvoldoende weten is of hij ziekmakender zou zijn en of hij bestand zou zijn tegen de vaccins.”

De Jonge weet voor het ogenblik niet of maatregelen zullen volgen. Hij sluit niet uit dat reisbeperkingen worden ingesteld binnen Europa – „als blijkt dat reizen een belangrijk risico geeft” –, maar wil daarover eerst in gesprek met Europese collega’s. Hij zegt daarom in deze beslissingen samen op te trekken met andere EU-lidstaten.

De minister drukte daarnaast Nederlanders op het hart zich te houden aan de quarantaineplicht. Omdat de landen uit zuidelijk Afrika nu zijn aangemerkt als ‘zeer hoog risicogebied’ kunnen reizigers die zich niet aan de quarantaineplicht houden een boete krijgen van 337 euro. De Jonge vraagt gemeentes iedereen te controleren die in de risicolanden is geweest. Ook gaat de GGD reizigers nabellen. De mensen die vrijdag aankwamen vanuit zuidelijk Afrika en uiteindelijk besmet bleken, verblijven nu nog in een quarantainehotel. Nederlanders die nu of in de komende dagen aankomen uit dit gebied kunnen thuis in quarantaine.

Lees ook dit artikel: Nieuwe coronavariant heeft extreem veel mutaties: ‘ongekend en verontrustend’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dertien gevallen van Omikronvariant bekend in Nederland