Meerdere arrestaties en veel politie op de been in Nijmegen

Er geldt zondag een noodverordening in Nijmegen.
Er geldt zondag een noodverordening in Nijmegen. Foto AS Media / ANP / Hollandse Hoogte

De politie heeft zondagmiddag al meerdere arrestaties verricht in Nijmegen. De arrestanten hadden de noodverordening overtreden, de politie beledigd of verboden wapens bij zich. Dat meldt de politie Gelderland.

Burgemeester Hubert Bruls besloot vrijdag een aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen van Nederland in Verzet te verbieden. Omdat de gemeente vreesde dat demonstranten of andere groeperingen zich niet aan het verbod zouden houden, werd een noodverordening afgekondigd. Deze is sinds 10.00 uur van kracht in Nijmegen. Sindsdien worden toegangswegen naar Nijmegen en de binnenstad streng gecontroleerd door de politie en marechaussee.

Een groep van 25 mensen die wilde protesteren tegen de coronamaatregelen moest de Grote Markt verlaten. De groep vertrok, meldt regionaal dagblad De Gelderlander, winkelend publiek mocht wel doorlopen. Aanvankelijk zouden zo’n drieduizend betogers een protestmars houden door winkel- en horecastraten. Vrijdag bleek dat ook andere groeperingen, zoals voetbalhooligans, zich wilden aansluiten, waardoor Bruls de demonstratie verbood.

Lees ook dit artikel: Hoe houd je als burgemeester tijdens rellen het hoofd koel? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dertien gevallen van Omikronvariant bekend in Nederland