Duitse politie in actie tegen vaccinaties met niet-goedgekeurd vaccin in Lübeck

Winfried Stöcker op zijn luchthaven in Lübeck.
Winfried Stöcker op zijn luchthaven in Lübeck. Foto Carsten Rehder / DPA

De Duitse politie heeft zaterdag een einde gemaakt aan een vaccinatieactie op de luchthaven van Lübeck in het noorden van Duitsland. Volgens de politie hadden zich daar zo’n 150 mensen verzameld in de incheckhal die zich vermoedelijk wilden laten vaccineren met een niet-goedgekeurd vaccin van de wetenschapper en ondernemer Winfried Stöcker. Dat melden Duitse media zaterdagavond.

Of het niet-goedgekeurde vaccin van Stöcker inderdaad is toegediend, weet de politie niet zeker. De agenten vermoeden dat al zo’n vijftig mensen een prik hadden gekregen voordat ze konden ingrijpen. De 150 mensen in de incheckhal waren nog in afwachting van het vaccin. De luchthaven in Lübeck is van Stöcker. Op het moment van de politieactie was er geen vliegverkeer.

Stöcker liet in maart weten dat hij zijn eigen vaccinatie tegen het coronavirus had ontwikkeld, waar hij zichzelf, familie en medewerkers mee zou hebben ingeënt, zonder goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten. Volgens de wetenschapper beschermt het vaccin in 97 procent van de gevallen tegen Covid-19. Hij wilde het naar eigen zeggen niet laten controleren door de gezondheidsdiensten om het vaccin sneller toegankelijk te maken voor alle Duitsers. In reactie daarop begon het Duitse Openbaar Ministerie een onderzoek tegen de wetenschapper.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf vanavond geldt de avondklok en gaan andere maatregelen in: dit verandert er