DPG Media wil centrale rol voor publieke omroep bij distributie podcasts

Als de NPO zijn podcast-app ook voor andere podcastmakers openstelt, kunnen Nederlandse media beter concurreren met Apple en Spotify, denkt DPG Media, uitgever van de Volkskrant en AD.

DPG Media, het grootste mediabedrijf van Nederland, doet een beroep op de publieke omroep om een centrale rol te gaan spelen bij de distributie van podcasts. De NPO zou in de app waarmee de omroep al zijn podcasts beschikbaar stelt, NPO Luister, ook de podcasts van andere podcastmakers moeten toelaten. „Lieve NPO, zet jullie platform open voor onze podcasts”, zegt Iwan Reuvekamp, bij DPG Media verantwoordelijk voor digitale audio in Nederland, België en Denemarken. De verzamel-app NPO Luister bevindt zich nog in de experimentele fase en moet nog goedgekeurd worden door de minister, maar is wel al te gebruiken. DPG Media, onder meer uitgever van de Volkskrant, het AD, en Nu.nl, heeft geen eigen podcast-app.

Lees ook: Wie wordt dominant op de podcastmarkt?

Het verzoek van DPG Media komt voort uit de verwachting dat grote spelers als Apple en Spotify een centrale rol gaan spelen in de Nederlandse podcastmarkt. „Overal zie je dat er naast Spotify en Apple nog ruimte is voor één lokale speler”, zegt Reuvekamp. „Als de NPO de sector zou willen helpen, laten ze dan zorgen dat hun app die ene lokale speler wordt waar we allemaal in kunnen participeren. De Nederlandstalige industrie moet bij de distributie van podcasts gaan samenwerken. Dat is de enige manier om een vuist te maken tegen dit soort internationale partijen.”

Podcastmakers zijn doorgaans blij als Apple en Spotify hun producten in de etalage zetten. Maar tegelijk dreigen ze daardoor afhankelijk te worden van die concerns, die tussen de directe relatie met hun luisteraars komen.

Jurre Bosman, directeur audio van de NPO, zegt over het voorstel van DPG Media: „We gaan graag met DPG in gesprek hierover, zodra we toestemming hebben om met NPO Luister door te gaan. In onze distributiestrategie richten we ons nu – conform de mediawet – op het verspreiden van het aanbod van publieke omroepen. Of aanbod van andere aanbieders daar ook bij kan passen, is een interessant vraagstuk.”

NRC, dat met NRC Audio anders dan DPG Media wel een eigen podcast-app heeft, reageert zuinig op het idee van DPG Media om van NPO Luister een soort gezamenlijke nationale podcast-app te maken. Adjunct-hoofdredacteur Harrison van der Vliet: „Een interessante gedachte, maar ik weet niet of dat de beste besteding van publieke middelen is.”

Podcastmarkt pagina C8-9