Avondlockdown gaat in: dit verandert er

De ‘avondlockdown’ is sinds middernacht van kracht. Vanaf zondag moeten daarom tussen 17.00 uur en 05.00 uur onder meer alle niet-essentiële winkels, horeca en sportlocaties gesloten zijn. Deze nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 19 december. Dit zijn de maatregelen die vandaag ingaan.

  • Horecazaken gaan tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht. Het is wel mogelijk om maaltijden af te halen of te laten bezorgen. Ook niet-essentiële winkels zoals woonwinkels, kledingzaken en boekhandels moeten sluiten om 17.00 uur. Alleen essentiële winkels mogen tot 20.00 uur openblijven. Dit zijn bijvoorbeeld supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen.
  • Niet-essentiële dienstverlening moet ook sluiten om 17.00 uur. Het gaat dan bijvoorbeeld om contactberoepen zoals kappers en massagesalons, pretparken en speeltuinen. Ook cursussen en trainingen zijn afgelopen om 17.00 uur, tenzij deze noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van een beroep. Essentiële dienstverlening zoals fysiotherapeuten, apotheken, gemeentehuizen en zorglocaties mogen hun eigen openingstijden aanhouden.
  • De culturele sector moet ook de deuren sluiten vanaf 17.00 uur. Tussen 17.00 uur en 05.00 uur zijn daardoor bioscopen, theaters, musea en concertzalen gesloten. Het is ook niet toegestaan om met meer dan vier mensen buiten „in georganiseerd verband” kunst en cultuur te beoefenen.
  • De anderhalvemeterregel gaat weer in. Deze is nu weer verplicht in bijvoorbeeld horeca, bioscopen en theaters. Daardoor zijn er minder mensen binnen toegestaan en moeten mensen een mondkapje dragen tenzij ze op hun stoel zitten.
  • Het demissionaire kabinet raadt mensen aan om een zelftest te doen als ze op bezoek gaan of bezoek krijgen thuis.
  • Vanaf groep zes moeten kinderen een mondkapje dragen in de gangen op school. Bij een (lichte) verkoudheid moeten leerlingen thuisblijven en zich laten testen. Verder blijven de scholen open.
  • Binnen- en buitensportlocaties zijn vanaf 17.00 uur gesloten. Publiek is sowieso niet toegestaan, ook niet overdag. Dat geldt voor amateursporten maar ook voor professionele sportevenementen. Wel mogen topsporters in de avonden na 17.00 uur nog trainen of een wedstrijd afwerken.