Amerikaanse minister is Zuid-Afrikaans onderzoek naar Omikronvariant dankbaar

Reizigers afkomstig uit zuidelijk Afrika wachten hun testuitslagen af op Schiphol.
Reizigers afkomstig uit zuidelijk Afrika wachten hun testuitslagen af op Schiphol. Foto Eva Plevier/Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt „diepe waardering” te hebben voor de Zuid-Afrikaanse regering en wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar de nieuwe coronavariant. Blinken laat zaterdagavond weten dat hij met zijn Zuid-Afrikaanse evenknie Naledi Pandor heeft gesproken om het land te bedanken voor de „professionaliteit en transparantie”. Na uitgebreid onderzoek was Zuid-Afrika het eerste land dat aan de bel trok over de nieuwe mutatie van het coronavirus, aangeduid als de Omikronvariant.

De Zuid-Afrikaanse professor Tulio de Oliveira, die bijdroeg aan de ontdekking van de Omikronvariant, zei vrijdag woedend te zijn. „De wereld moet Zuid-Afrika en Afrika beschermen en helpen, niet discrimineren of isoleren.” Het leek nu alsof de wereld hem en de rest van zuidelijk Afrika strafte voor het grondige speurwerk naar de variant. Minister Pandor liet weten zich zorgen te maken over de vliegverboden vanwege de schade die dit kon aanrichten op de toerismesector en bedrijven in het land.

Lees ook: Zuid-Afrika voelt zich gestraft voor grondig speurwerk Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dertien gevallen van Omikronvariant bekend in Nederland