OMT vroeg kabinet langere kerstvakantie te overwegen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet opnieuw gevraagd een langere kerstvakantie te overwegen. In het jongste OMT-advies staat het eerder laten ingaan van de kerstvakantie van scholen als optie om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Het OMT wil „nieuwe beperkende maatregelen in het onderwijs het liefst vermijden, vanwege wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij onderwijs ontberen”, maar adviseerde het kabinet wel „te overwegen de kerstvakantie naar voren te verlengen”.

Een langere kerstvakantie behoorde niet tot de maatregelen die demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdagavond aankondigden. Wel moeten leerlingen vanaf groep 6 in het basisonderwijs en alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en hun leraren twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zoals het OMT had geadviseerd.

Drukke winkelstraten
In het advies vraagt het OMT ook aandacht voor de risico’s van de drukte in winkelcentra en -straten. Vakbond FNV riep grote winkelketens zaterdag op verstandiger om te gaan met hun reclamebeleid. Door de vele sale-reclames (denk onder andere aan Black Friday en Cyber Monday) is het „onverantwoord druk”, aldus FNV-bestuurder Linda Vermeulen tegen persbureau ANP. „Supermarkten en grote winkelketens zijn voortdurend op sociale media, tv en radio klanten aan het trekken met koopjes. Alsof er geen corona is, alsof er niets aan de hand is.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD: 61 positieve tests onder vliegtuigpassagiers uit Zuid-Afrika