Schrijver Inez van Dullemen overleden

Necrologie Van Dullemen schreef verhalen, reisboeken, toneelstukken en romans.

Van Dullemen in 2002
Van Dullemen in 2002 Foto Robert Vos / ANP

Schrijver Inez van Dullemen is woensdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgeverij De Bezige Bij donderdag bekendgemaakt. Ze schreef zo’n dertig verhalenbundels, reisboeken, toneelstukken en romans. Van Dullemen (1925) debuteerde in 1949 met haar novelle Ontmoeting met de andere. Volgens De Bezige Bij werd haar werk daarna persoonlijker. „Bij mij draait alles om het compromisloos oproepen van dingen die je normaliter niet laat zien, die je voor je houdt, die je niet behoort te openbaren”, schreef Van Dullemen in haar belangrijkste boek, Het gevorkte beest uit 1986.

Ontmaskeren, ontleden en ontraadselen was de kern van haar oeuvre. Haar stijl was zintuiglijk: doordringen tot de ervaring van de ander ging in haar schrijven via observaties en indrukken, geuren en kleuren.

Bekend bij het grote publiek werd Van Dullemen met Vroeger is dood (1976), waarin ze de aftakeling van haar ouders onderzocht en beschreef. De novelle werd in 1987 verfilmd.

Van Dullemen werd stilistisch beïnvloed door de onderwerpen die ze koos. Biografie was haar uitgangspunt: haar vroege werk was het haar autobiografie die ze uitvergrootte, later werden het de verhalen van anderen. „Schrijven is denk ik altijd een onderzoek, in mijn geval zowel op het horizontale vlak – het reizen – als in het verticale vlak: in je eigen psyche of die van iemand anders duiken”, zei ze daarover zelf in een interview. Uiteindelijk omspande haar schrijverschap zeven decennia: van haar debuut tot haar laatste roman Een schip vol meloenen (2017).