Huisartsen en wijkverpleging kunnen geen normale zorg meer bieden

Huisartsen en wijkverpleging kunnen vanwege de gevolgen van de coronacrisis geen normale zorg meer bieden.
Huisartsen en wijkverpleging kunnen vanwege de gevolgen van de coronacrisis geen normale zorg meer bieden. Foto Kees van de Veen/ANP/Hollandse Hoogte

Huisartsen en de wijkverpleging kunnen geen zorg meer bieden zoals patiënten dat normaal gesproken gewend zijn. Dat schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en branchevereniging in de ouderenzorg ActiZ vrijdag. Door uitval van zorgpersoneel (vanwege ziekte of quarantaine) kan alleen nog „de hoogstnoodzakelijke zorg” worden verleend.

De belangenverenigingen zeggen dat de vraag voor thuiszorg toeneemt, vanwege toenemende coronabesmettingen. Mensen die andere klachten hebben die niet gerelateerd zijn aan Covid-19 kunnen niet altijd terecht in een ziekenhuis of verpleeghuis, „omdat die vol zijn”. Normale zorg wordt uitgesteld, minder intensief of helemaal niet verleend.

„Blijf spoedeisende klachten wel melden bij je huisartsenpraktijk of op de huisartsenpost, maar houd er in andere gevallen rekening mee dat je soms langer moet wachten”, zegt LHV-voorzitter Mirjam in ’t Veld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ook Nederland weert vluchten uit zuidelijk Afrika