In beeld

De migratiecrisis aan de Pools-Wit-Russische grens blijft aanhouden

In het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland zitten zo’n 7.000 vluchtelingen en migranten vast. Ze kunnen niet doorreizen naar de Europese Unie zoals ze eerst gehoopt hadden. Inmiddels zijn verschillende tentenkampen ontruimd.
Duizenden vluchtelingen verblijven al lange tijd in het grensgebied tussen Wit-Rusland en Polen. Ze leven in barre situaties in de hoop de oversteek te kunnen maken naar de Europese Unie.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Via Wit-Rusland is een migratieroute ontstaan naar Europese landen. De EU beschuldigt Wit-Rusland ervan druk op Brussel uit te oefenen door duizenden vluchtelingen over de grens te sturen. Wit-Rusland zou dit doen uit onvrede over de sancties van de EU tegen Wit-Rusland.
Foto EPA/Stringer
Een groep van tweehonderd vluchtelingen probeerde woensdagavond door grensbarricades te breken in het grensgebied. Daar werd met takken en stenen gegooid. Poolse grensbewakers hebben de poging gestopt.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Vijf vluchtelingen zijn woensdag afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege uitputting. Deze incidenten komen nu steeds vaker voor.
Foto Kacper Pempel/Reuters
In het grensgebied zijn meerdere mensen omgekomen door onderkoeling.
Foto EPA/Stringer
Een week geleden werd een kamp in het grensgebied ontruimd, waarna vierhonderd vluchtelingen zijn teruggestuurd naar Irak.
Foto EPA/Stringer
Een groep van duizenden mannen, vrouwen en kinderen werd ondergebracht in een opvanglocatie in Wit-Rusland.
Foto EPA/Stringer
In de tentenkampen zijn artsen aanwezig om de gezondheid van de vluchtelingen in de gaten te houden.
Foto EPA/Stringer
De mensen aan de grens verblijven in zelfgemaakte kampen terwijl het sneeuwt en de temperatuur tot onder het vriespunt komt.
Foto EPA/Stringer
De 'hybride' oorlog waarin vluchtelingen of migranten als 'wapen' worden ingezet, begon deze zomer. De Europese Unie nam strafmaatregelen tegen Wit-Rusland als reactie op meldingen van mensenrechtenschendingen en de gewelddadige onderdrukking van maatschappelijke organisaties, democratische oppositie en media.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Tegoeden van rechters, politici en ondernemers zijn in de Europese Unie bevroren. Ze kunnen geen geld uit de EU ontvangen en niet door de lidstaten reizen. De EU wil dat ze merken dat de steun voor Loekasjenko een prijs heeft.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Wit-Rusland heeft ontheemde vluchtelingen uit Syrië en Beiroet ingevlogen en in het grensgebied achtergelaten. Sindsdien zijn ze als strijdmiddel in de 'hybride oorlog' aan hun lot overgelaten.
Foto Kacper Pempel/Reuters
De foto's van vluchtelingen in tentenkampen worden door Wit-Rusland ingezet als propagandabeelden.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Loekasjenko heeft op vrijdag een kamp bezocht. Volgens het persbureau Belta zei de president dat Wit-Rusland de migranten wel wil helpen terugkeren naar hun herkomstland.
Foto Kacper Pempel/Reuters
De president van Wit-Rusland zou ook hebben gezegd dat hij „geen oorlog wilde beginnen” om doorgang naar Duitsland mogelijk te maken.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Loekasjenko wil dat Duitsland 2.000 van de migranten bij de grens opneemt. De Europese Unie en Duitsland willen dit niet.
Foto EPA/Stringer
Polen heeft sinds augustus bij de grens met Wit-Rusland een omheining gebouwd van prikkeldraad. De grens tussen de twee landen is zo'n vierhonderd kilometer lang.
Foto Kacper Pempel/Reuters