Podcast

Haagse Zaken
26 nov 2021
vr - 26 november 2021
Haagse Zaken
26 nov 2021
vr - 26 november 2021
#11 Drie paradoxen uit het Nationaal Kiezersonderzoek
   
Deze podcast luister je ook in onze app

#11 Drie paradoxen uit het Nationaal Kiezersonderzoek

Het Nationaal Kiezersonderzoek is vandaag gepubliceerd, daarom is Haagse Zaken een dag eerder bij je. Dat onderzoek naar het stemgedrag van kiezers vindt altijd plaats in de maanden rond de Tweede Kamerverkiezingen Waarom kiezen kiezers uiteindelijk hoe en wat zij kiezen? Politieke partijen kijken er over het algemeen reikhalzend naar uit omdat het ze veel leert over het gedrag van de mensen die zij proberen te bereiken. 

In deze Haagse Zaken hoor je van politicoloog Tom van der Meer en chef van de politieke redactie Guus Valk hoe het gaat met de kiezer en waarom dit een verkiezingsuitslag vol paradoxen was. Hoewel rechts won, kan je niet spreken van verrechtsing. En de coalitiepartijen van kabinet Rutte III hebben samen een meerderheid en praten over een doorstart, maar dat betekent niet dat alles bij hetzelfde is gebleven. Nog nooit waren er zoveel partijen met minder dan tien zetels in de Tweede Kamer, en ook partijen met één zetel vestigden een nieuw record.

Lees hier zelf het Nationaal Kiezersonderzoek.

Bekijk hier de website waarop je zelf analyses kunt uitvoeren

Lees hier het artikel van Guus Valk over het onderzoek.

@LamyaeA // @apjvalk // @TomWGvdMeer

Host:
Lamyae Aharouay
Gasten:
Guus Valk & Tom van der Meer
Redactie & productie:
Iris Verhulsdonk
Montage:
Pieter Bakker